Βενεζουέλα: Επίσημες αργίες οι Παρασκευές για να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα

Η εξοικονόμηση ρεύματος αναδεικνύεται σε ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μαδούρο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι στο εξής και για δύο μήνες όλες οι Παρασκευές θα είναι επίσημες αργίες.

«Θα έχουμε μεγάλα Σαββατοκύριακα», δήλωσε ο κ. Μαδούρο το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια πολύωρης εμφάνισής του στη δημόσια τηλεόραση, σε μία φαντασμαγορική εκπομπή που περιελάμβανε μουσική, χορό και γιγαντιαίες εικόνες του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβες.

Η

απόφαση για τριήμερα Σαββατοκύριακα έρχεται στον απόηχο σειράς μέτρων που έχει λάβει ο κ. Μαδούρο ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος. Ήδη έχουν μειωθεί οι ώρες εργασίας των καταστημάτων, ενώ οι φετινές διακοπές του Πάσχα επεκτάθηκαν σε μία εβδομάδα.

Η Βενεζουέλα παράγει το 60% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται σε υδροηλεκτρικές μονάδες, όμως η ξηρασία των τελευταίων μηνών έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή, ενώ οι διακοπές ρεύματος είναι σχετικά συχνό φαινόμενο.

Επικριτές του κ. Μαδούρο υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει επενδύσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αναβάθμιση και τη συντήρηση των ηλεκτροπαραγωγικών υποδομών, με συνέπεια να υπάρχουν πολλά προβλήματα στη λειτουργία, πέραν της ξηρασίας.

Η αντιπολίτευση καταδίκασε την απόφαση Μαδούρο για εργάσιμη εβδομάδα μόλις τεσσάρων ημερών, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες κινήσεις τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Παράλληλα, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου έχουν προκαλέσει μεγάλα δημοσιονομικά κενά ενώ ο πληθωρισμός «καλπάζει», με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει «εκτόξευση» των τιμών κατά 720% το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα