Σύνοδος Κορυφής: Κοινό ευρωπαϊκό μετώπο απέναντι στα νέα δεδομένα

Με τη βούληση να προβάλουν ενότητα απέναντι στις κρίσεις που συγκλονίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα νέα πολιτικά δεδομένα στην Ουάσινγκτον συναντώνται σήμερα στη Μάλτα οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την πρώτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής μετά την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ απ' τον Ντόναλντ Τραμπ.

Έκκληση για ενότητα απηύθυνε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα.

«Η Ευρώπη έχει την τύχη στα χέρια της» δήλωσε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «όσο πιο σαφείς είμαστε σχετικά με το πώς ορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να καθορίσουμε τις διατλαντικές μας σχέσεις».

Είναι κατανοητή η επιθυμία κάποιων χωρών για διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο, «δεν θα υπάρξει μέλλον» για τις σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αν αυτό το μέλλον δεν καθοριστεί από κοινού», πρόσθεσε με νόημα.

«Αυτό που μετρά είναι η αλληλεγγύη εντός της ΕΕ», ανέφερε επίσης ο κ. Ολάντ για να προσθέσει ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος». Εξάλλου, όπως σημείωσε «ποιος ξέρει τι θέλει ο πρόεδρος Τραμπ για το ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, αναφέρθηκε στο διάταγμα του Τραμπ για τους Μουσουλμάνους, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικά προβληματικό». Πρόσθεσε δε, ότι αυτές οι χώρες θα πρέπει να γίνουν σύμμαχοι της Ευρώπης στη μάχη κατά των ακραίων ισλαμιστών και όχι αντίπαλοι. «Δεν είναι αποδεκτό για τη διεθνή κοινότητα το να αποφεύγει η Αμερική την ευθύνη. Πρέπει να το καταστήσουμε σαφές στους Αμερικανούς φίλους μας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει μεγάλος βαθμός ομοφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ σε αυτό το θέμα», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνες, ήταν από τους λίγους ηγέτες που έδειξαν πιο ανήσυχοι για τα εσωτερικά τους από ό,τι για τη διεθνή κατάσταση και δικαίως , αν λάβει κανείς υπόψη τις μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά ενός νόμου που χαλαρώνει τις ποινές για κατηγορίες διαφθοράς. «Εμπιστεύομαι τον λαό μου. Πρέπει να βρεθεί μια καλή λύση. Το κράτος δικαίου και οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να επικρατήσουν. Αυτό είναι αυτό που πιστεύω ότι θα συμβεί. Παρά την κρίση, είπε « οι επενδυτές δεν απειλούνται και η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ καλή».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στο πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει ισχυρότερη ώστε να υποστηρίξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Λιβύη.

Όσο για τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα για τους πρόσφατους χειρισμούς του Τραμπ, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι αυτές οι αξίες για τις οποίες μάχεται ο ίδιος. «Η Αμερική είναι εταίρος της Ευρώπης, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη», επισήμανε.

Φτάνοντας στη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπύκνωσε σε μια φράση τη σοφία που έχει συγκετρώσει στα 20 χρόνια της συμμετοχής του στις Συνόδους τέτοιου είδους ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου: «Υπάρχει μόνον ένας κανόνας όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές συνόδους: ποτέ δεν ξέρεις τι πραγματικά θα συμβεί». Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, είπε: «μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία», δήλωσε ο Γιούνκερ χαρακτηριστικά.

Στην άτυπη Σύνοδο της Μάλτας θα διεξαχθούν δύο συνεδρίες: Η πρωϊνή συνεδρία θα αφορά το μεταναστευτικό και η απογευματινή θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους ευρωπαίους ηγέτες να προετοιμάσουν την 60η επέτειο, στις 25 Μαρτίου 2017, της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης. Στη δεύτερη δεν θα συμμετάσχει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ωστόσο σκιά στις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής ρίχνουν οι πολιτικές θέσεις που προβάλλει η νέα αμερικανική ηγεσία, που έχουν χαρακτηρισθεί «ανησυχητικές» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ παραδέχθηκε στο αυστηρό μήνυμά του της Τρίτης ότι η αλλαγή φρουράς στην Ουάσινγκτον «θέτει σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στο μενού των συνομιλιών της Βαλέτα και το θέμα των προσφύγων και μεταναστών μετά το διάταγμα του Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των προσφύγων, αλλά και πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Το θέμα της μετανάστευσης παραμένει οξύ, αφού, παρά τη μείωση προς την Ελλάδα λόγω της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η ροή από τη βόρεια Αφρική προς την Ιταλία αυξάνεται.

Σε αναζήτηση νέων λύσεων, η προεδρία της Μάλτας θα ήθελε μία συμφωνία με τις χώρες της βόρειας Αφρικής κατά το πρότυπο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Όμως, το βασικό πρόβλημα παραμένει η εξαιρετικά ασταθής πολιτικά Λιβύη, με το 90% των ανθρώπων που κάνουν τον διάπλου της κεντρικής Μεσογείου να ξεκινούν από τη Λιβύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα