Ντανιέλ Νουί: Η επικεφαλής του SSM ετοιμάζει βαλίτσες για Αθήνα

Στον Οδικό Χάρτη που επιχειρούν να καταρτίσουν η ΤτΕ με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων υπάρχει και η προετοιμασία μίας επίσκεψης, της κας Ντανιέλ Νουί, της σιδηράς κυρίας του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM)

Ο στόχος είναι η κα Νουί να έρθει στα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συναντηθεί και να εξετάσει όλα τα τρέχοντα θέματα με τις διοικήσεις

των τραπεζών.

Κυρίως όμως να εξετάσει την πορεία αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων αλλά και γιατί η όλη διαδικασία κινείται με αργό ρυθμό όταν ο βασικός στόχος είναι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί στους επόμενους 35 μήνες κατά 40,2 δισ ευρώ (από τα 108 δισ ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016).

Ως ο άνθρωπος που έχει πλέον τον πρώτο και τελευταίο λόγο στα ζητήματα των ελληνικών τραπεζών η κα Νουί θα εστιάσει στον απολογισμό των στόχων που είχαν τεθεί για την περυσινή χρονιά πάντα σε συνάρτηση με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών. Είναι η ίδια επίσης που θα θέσει και τους επιχειρησιακούς στόχους του 2017
Έως τότε όμως θα πρέπει να κλείσουν και όλες οι διοικητικές εκκρεμότητες στα τραπεζικά ιδρύματα και στο ΤΧΣ, για τις οποίες βέβαια και η ίδια η κα Νουί έχει ευθύνη.

Εξάλλου είναι γνωστή για τη σκληρότητα της απέναντι στους τραπεζίτες καθ' όλη τη διάρκεια της 40χρονης καριέρας της σε εποπτικές Αρχές.

Γεννημένη στη Ρεν της Βρετάνης ως Ντανιέλ Πολίς, η λεπτοκαμωμένη Γαλλίδα ξεκίνησε την καριέρα της το 1974 στην Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας, σε ηλικία 24 ετών. Δυο χρόνια αργότερα μετακινείται στην Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας όπου παραμένει έως το 1985. Τη χρονιά εκείνη διασχίζει τον Ατλαντικό και μεταβαίνει για 16 μήνες στη Νέα Υόρκη ως αντιπρόσωπος της Banque de France στην Fed.

Μετά την εμπειρία αυτή, επιστρέφει στη Γαλλία και την κεντρική τράπεζα, όπου όμως αντιμετωπίζει ένα ισχυρό σοκ στη σταδιοδρομία της: Ενώ είχε ανεβεί ένα-ένα τα σκαλιά της ιεραρχίας στην Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας και προαλειφόταν για την αντιπροεδρία, η θέση καταλαμβάνεται από τον «εκλεκτό» του υπουργείου Οικονομικών Πιερ Ντικέν, με την κυβέρνηση να δικαιολογεί την παρέμβασή της στην ανεξάρτητη Banque de France επικαλούμενη τη διάσωση της Credit Lyonnais στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Απογοητευμένη από τις εξελίξεις στο Παρίσι, η Νουί στρέφεται στον διεθνή στίβο και το 1996 μετακομίζει στην Βασιλεία της Ελβετίας, έδρα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), της «κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών». Αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία. Δύο χρόνια αργότερα, το 1998, προάγεται σε πρόεδρο της Επιτροπής, θέση που διατηρεί έως το 2003. Τη χρονιά εκείνη επιστρέφει στη Γαλλία ως επικεφαλής πλέον της γαλλικής υπηρεσίας εποπτείας των τραπεζών, η οποία το 2010 αναβαθμίζεται σε ανεξάρτητη αρχή με ενισχυμένες αρμοδιότητες που εποπτεύει ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και μετονομάζεται σε Αρχή Προληπτικού Ελέγχου (ACP). Την περίοδο 2006-2008 παράλληλα με τα καθήκοντά της στην ACP διορίζεται επικεφαλής της Επιτροπής των Τραπεζικών Εποπτικών Αρχών της Ε.Ε. (CEBS), προγόνου της EBA.

Από τα τέλη του 2013 αναλαμβάνει επικεφαλής του SSM εποπτεύοντας τις συστημικές τράπεζες της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα