Στο «κόκκινο» η Κίνα μετά την αργία

Οι κινεζικές μετοχές βρέθηκαν στο κόκκινο μετά από μια μακρά αργία για το νέο σεληνιακό έτος που κράτησε μια εβδομάδα τις αγορές της χώρας κλειστές. Αιτία, εν μέρει τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση, αλλά και η απροσδόκητη κίνηση της Τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού.

Ο Shanghai composite υποχώρησε κατά 0,59%, ενώ ο Shenzhen composite έχασε 0,39%. Στο Χονγκ Κονγκο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 0,42%.
Η

Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, γνωστό και ως repos, κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,35%.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταποίησης Caixin – που αποτελεί σηματωρό για την υγεία της οικονομίας - σημείωσε επιβράδυνση τον Ιανουάριο στο 51 από το ιστορικό υψηλό του Δεκεμβρίου στο 51,9, υποδηλώνοντας απώλεια του momentum στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Στην υπόλοιπη Ασία, οριακές απώλειες 0,03% σημείωσε ο ιαπωνικός Nikkei, ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200 έκλεισε με πτώση 0,42%. Αντίθετα, ανοδικά με κέρδη 0,6% κινείται ο New Zealand στη Νέα Ζηλανδία, ενώ μικρά κέρδη 0,1% καταγράφει και ο Kospi στη Νότια Κορέα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τα μέσα Νοεμβρίου, έναντι του καλαθιού βασικών διεθνών νομισμάτων στις 99,233 μονάδες, ωστόσο σήμερα ανέκαμψε στα 99,916.

Η στερλίνα υποχώρησε στο 1,2517 έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της ΒοΕ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά και την αύξηση της πρόβλεψης για ετήσια ανάπτυξη στο 2% από εκτίμηση 1,4% τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα futures στο αργό αυξήθηκαν μετά τα νέα ότι οι ΗΠΑ ίσως επιβάλει νέες κυρώσεις σε εταιρείες του Ιράν. Αύξηση κατά 0,35% για το αμερικανικό αργό στα 53,73 διλ/βαρέλι και κατά 0,3% για το Μπρεντ στα 56,73 δολ/βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα