Τι συζήτησαν Γ. Στουρνάρας και Α. Ανδρεάδης για τον τουρισμό

Της Στεφανίας Σούκη

Κρατήσεις για το 2017 και αξιολόγηση, επενδύσεις, κόκκινα δάνεια αλλά και εισπράξεις.

Η ατζέντα της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη και μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ συμπεριέλαβε τα καίρια

ζητήματα που απασχολούν αυτή την στιγμή τον τουριστικό κλάδο. Κοινή διαπίστωση, κατά τις πληροφορίες, ήταν το γεγονός ότι το 2017 είναι μια ιδιαίτερα «περίεργη» χρονιά για τον κλάδο, ο οποίος από τη μία πλευρά δείχνει μία ισχυρή δυναμική ως προς την αύξηση των κρατήσεων και μπορεί να υποστηρίξει, σε μεγάλο βαθμό, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, για αύξηση του κλάδου ως προς τη συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, η υπερφορολόγηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δεν δείχνει να επηρεάζει τον αυξημένο ρυθμό των προκρατήσεων, οι οποίες ευνοούνται από εξωγενείς παράγοντες όπως π.χ. η αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία της (μεγάλης κερδισμένης της περυσινής χρονιάς και ανταγωνίστριάς μας) Ισπανίας ή η ευνοϊκή ισοτιμία του ευρώ που καθιστά πιο ακριβούς τους «δολαριακούς» προορισμούς για τις βασικές αγορές της Ελλάδας (βλ. Γερμανία, Μ. Βρετανία).

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τον «παράγοντα» Τουρκία και φυσικά η διαχείριση του προσφυγικού ήταν, κατά τις πληροφορίες, στο επίκεντρο των χθεσινών συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων του ΣΕΤΕ και του επικεφαλής της ΤτΕ, αποτελώντας βασικούς λόγους ανησυχίας ως προς την πορεία του κλάδου τη φετινή χρονιά.

Στο επιχειρηματικό κομμάτι επί τάπητος τέθηκαν η υψηλή φορολόγηση, αλλά και τα κόκκινα δάνεια, τα οποία, είναι ιδιαίτερα υψηλά στον ξενοδοχειακό κλάδο, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του τουριστικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης -κι αυτό παρά την άνοδο του κλάδου τα τελευταία χρόνια- ξεπερνώντας το 54,3%, όταν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του συνόλου της οικονομίας είναι το 45,1%.

Σε συνέχεια και της προχθεσινής έρευνας της Endeavor σύμφωνα με την οποία καταγράφεται πτώση 50% στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε σχέση με το 2008, με τις νέες επιχειρήσεις να εξακολουθούν να αφορούν την εστίαση και τον τουρισμό, όμως, να αποτελεί τη μοναδική ...φωτεινή εξαίρεση αφού ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 31% μεταξύ 2012-2016, οι τουριστικοί φορείς επισημαίνουν ότι «οι επενδύσεις στον κλάδο θα ήταν κατά πολύ υψηλότερες αν δεν υπήρχε η υπερφορολόγηση».

Στο μείζον θέμα των εισπράξεων, οι οποίες εμφανίζονται με αρνητικό πρόσημο το 2016, σε αντιδιαστολή με τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, άπασες οι πλευρές προσπαθούν να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις αιτίες, δεδομένου ότι η μεθοδολογία παραμένει σταθερά η ίδια όλα τα χρόνια. Οι αιτίες πάντως, εκ πρώτης όψης, φαίνεται να εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, στις λιγότερες ημέρες παραμονής των επισκεπτών και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, την αύξηση των επισκεπτών από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια οι οποίοι δαπανούν λιγότερα, την αυξημένη ανασφάλεια που οδήγησε σε λιγότερες μετακινήσεις των επισκεπτών εκτός των ξενοδοχείων και άρα λιγότερες δαπάνες, τα capital controls που είχαν ως αποτέλεσμα την αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος και άρα την αργοπορημένη ...συνειδητοποίηση των πραγματικών δαπανών από πλευράς των επισκεπτών μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Με βάση μάλιστα τα σχετικά στοιχεία του Sete Intelligence, πτώση της τουριστικής δαπάνης παρατηρήθηκε και στην Κύπρο την επόμενη χρονιά της επιβολής capital controls.

Keywords
Τυχαία Θέματα