Οι Αφρικανοί ηγέτες θυμούνται τα... παλιά

Όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton επισκέφτηκε την Αφρική το 1998, επευφήμησε τη "νέα γενιά ηγετών" ως υποστηρικτές της "Αφρικανικής Αναγέννηση". Ο Yoweri Museveni της Uganda ήταν ένας εκ των δύο: Δύο χρόνια πριν, είχε εκλεχθεί πρόεδρος μετά από μία δεκαετία ως στρατιωτικός ηγέτης.

Ο Museveni, ετών 71, και πάλι θέλει να γίνει πρόεδρος μετά από την κατάργηση των συνταγματικών νόμων για τη θητεία των προέδρων. Ο ίδιος

αναφέρεται στα εθνικά αποθέματα πετρελαίου ως δικά του, έχει κηρύξει εθνική εορτή την ημερομηνία που έλαβε τα ηνία της εξουσίας και αναμένεται να κερδίσει τις πέμπτες εκλογές στις 18 Φεβρουαρίου.

Εδώ και λίγους μήνες, οι ηγέτες της Ρουάντα, του Κονγκό, και του Τζιμπουτί θέλουν και αυτοί να παραμείνουν στην ηγεσία. Όλοι φαίνεται πως είναι τα φαβορί. Ο πρόεδρος του Μπορούντι Pierre Nkurunziza ψηφίστηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά πέρυσι, προκαλώντας αναταραχές και κοστίζοντας τη ζωή σε 440 ανθρώπους.

Άλλος ένας πρόεδρος, λοιπόν, έδωσε ένα άλλο, διαφορετικό μήνυμα.

"Όταν ένας ηγέτης προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέσα του έτσι ώστε να παραμείνει στην εξουσία, τότε οδηγεί σε συγκρούσεις και αστάθεια, όπως είδαμε στο Μπουρούντι", ανέφερε ο Barack Obama στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. "Πολλές φορές θα ακούσετε κάποιον ηγέτη να αναφέρει πως: Είμαι ο μόνος ηγέτης ο οποίος μπορεί να κρατήσει τη χώρα ενωμένη.- Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε ο ηγέτης έχει αποτύχει στο να κτίσει μία χώρα".

Ο Obama δεν μιλούσε μόνο για το Mπουρούντι. 15 εκ των 48 αφρικανικών χωρών οι οποίες χρησιμοποιούν τις εκλογές για την ψήφιση ηγετών, έχουν προέδρους οι οποίοι έχουν βρεθεί στον ηγετικό θώκο πάνω από δύο φορές, ή έχουν αναφέρει πως θα συνεχίσουν να βάζουν υποψηφιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα