WSJ: Οι Έλληνες φοβούνται για νέα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας

Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία εξαρτώνται από το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της, επισημαίνουν αναφέρουν επιχειρηματίες, υπάλληλοι και οικονομολόγοι, μιλώντας στην Wall Street Journal με τους περισσότερους να φοβούνται πως θα ακολουθήσουν νέα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια λύση σύντομα», δηλώσει ο Γιάννης Στάθης που είναι τυροκόμος στο επάγγελμα. Ο ίδιος όπως λέει φοβάται

πως για να καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις επόμενες δόσεις θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

«Φοβάμαι ότι θα μπορούσε να είναι η αρχή της πτώχευσης και της εξόδου από το ευρώ», υποστηρίζει.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η παρατεταμένη διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών θα μπορούσε να βλάψει τις επιχειρήσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και, στη χειρότερη περίπτωση, να αναβιώσει το φάντασμα της ελληνικής χρεοκοπίας του χρέους και της εξόδου από το ευρώ, όπως συνέβη και πέρυσι.

Αλλά και ούτε μια νέα συμφωνία δεν θα φέρει μεγάλη ανακούφιση, δεδομένου ότι θα μπορούσε κάλλιστα να συνεπάγεται με ένα νέο γύρο λιτότητας, προσθέτει ο αρθρογράφος.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,7% φέτος, έναντι συρρίκνωσης 1,3% που προέβλεπε, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal δε έρευνα που πραγματοποιήθηκε εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι. Αναμένουν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για 2,9%.

Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις, τότε το δημοσίευμα αναφέρει πως η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε να σπάσει, προκαλώντας πολιτική κρίση.

Το δημοσίευμα, αναφέρεται επίσης στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στη χώρα, καθώς οι Έλληνες εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους για το νέο ασφαλιστικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα