Ο Τσακαλώτος σε θέση Παπαδημητρίου;

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Θα μπορούσαμε να το προσδιορίσουμε σαν το «θέλει να γίνει Βεζίρης στη θέση του Βεζίρη». Αστοί και οι δύο – αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντοτε έχει ροπή στον μαρξισμό – δύσκολα θα τσακωθούν δημόσια. Όσοι όμως γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις μιλούν για έναν υπόγειο «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου και Παπαδημητρίου. Για ένα κακό κλίμα που υπάρχει μεταξύ τους.

Δύσκολες λοιπόν είναι οι σχέσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας. Κι αυτό διότι ο πρώτος ήδη έχει ζητήσει μετακόμιση στο υπουργείο του δεύτερου μετά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της β' αξιολόγησης, γεγονός που «ερεθίζει» τον professor Dimitris Papadimitriou. Κι αν το υπουργείο Οικονομικών είναι το πρώτο τη τάξει οικονομικό υπουργείο, αυτό της Οικονομίας είναι το ασφαλέστερο για μια κυβέρνηση που κινείται πλέον με δημοσκοπική καθοδική πορεία.

Αυτό που περισσότερο εκνευρίζει τον κ. Παπαδημητρίου μισό χρόνο μετά την τοποθέτηση του στη θέση του αρμόδιου για να φέρει ανάπτυξη υπουργού είναι πως δημοσιεύματα ακόμα και του φιλικού προς την κυβέρνηση Τύπου τον στοχοποιούν και τον παρουσιάζουν ως ήδη «αποτυχημένο». Κι αυτό σαφώς για να εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση του κ. Τσακαλώτου στα νέα του καθήκοντα.

Άχρωμος και άοσμος ο υπουργός Οικονομίας, οπωσδήποτε δεν μπορεί να υπερηφανεύεται πως έφερε μια αναπτυξιακή ...επανάσταση στη χώρα. Σε μια περίοδο όμως που η συνάδελφος του Έφη Αχτσιόγλου περικόπτει συντάξεις και έχει επιφέρει χάος με τον ΕΦΚΑ, ο κ. Παπαδημητρίου αισθάνεται πως τουλάχιστον αδικείται μιας και η υπουργός Εργασίας απολαμβάνει διακριτικής διαχείρισης από το Μέγαρο Μαξίμου σε αντίθεση με εκείνον που τα ακούει από όλες τις μεριές.

Τώρα έχει έλθει να προστεθεί η πίεση από την πλευρά Τσακαλώτου να του κάνει τα νεύρα τσατάλια. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και η κα. Αχτσιόγλου εσωκομματικά ανήκουν στο υπολογίσιμο μπλοκ των «53 διαφωνούντων» που φυσικά όλο διαφωνούν και όλο στο τέλος «ντιλάρουν» και ψηφίζουν στη Βουλή. Άβγαλτος πολιτικά ο κ. Παπαδημητρίου δεν ανήκει πουθενά και τελικά δείχνει να αποτελεί τον ιδανικό προς σφαγή « υπουργικό ...αμνό».

Keywords
Τυχαία Θέματα