Αναταράξεις στη στερλίνα και τα βρετανικά ομόλογα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Η στερλίνα διέγραψε τις αρχικές απώλειες που κατέγραφε έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά το διάγγελμα της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με το οποίο γνωστοποίησε πως θα ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών στη χώρα στις 8 Ιουνίου. Κάτι που σημαίνει πως μία νέα κυβέρνηση θα αναλάβει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας απ' την ΕΕ.

Νωρίτερα

η είδηση ότι η κα Μέι απρόσμενα ζήτησε να προβεί σε διάγγελμα είχε προκαλέσει τεράστια πίεση στο βρετανικό νόμισμα το οποίο έφθασε να χάνει ως και 0,4% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα επίπεδα του 1,2528 δολ. από 1,2615 δολ. που κινούνταν το πρωί. Μετά το διάγγελμα ωστόσο και καθώς οι επενδυτές βλέπουν τη λύση των εκλογών ως μέρος της προσπάθειας σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος της χώρας καθώς ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις η στερλίνα επανέκαμψε στα επίπεδα των 1,2576 δολ.

Σημειώνεται πάντως πως η στερλίνα εξακολουθεί να είναι κατά 15% πιο αδύναμη έναντι του δολαρίου από την ψήφο υπέρ του Brexit το προηγούμενο καλοκαίρι

Παράλληλα, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε προς στιγμήν κάτω από το 1%.

Εξηγώντας την απόφασή της η Τερέζα Μέι είπε ότι «όταν ανέλαβα πρωθυπουργός η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα. Και αυτό το κατάφερα».

Σύμφωνα με την ίδια ενώ υπάρχει ενότητα στο λαό δεν υπάρχει ενότητα στο Γουέστμινστερ ενόψει του Brexit.

«Οι Εργατικοί λένε ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα διαφωνεί με ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν τώρα εκλογές τότε αυτό το "παιχνίδι" θα συνεχιστεί» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός

Όπως ανακοίνωσε το νομοσχέδιο για την διεξαγωγή των εκλογών θα κατατεθεί στη βρετανική βουλή την Τετάρτη.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν κατάρρέουν δημοσκοπικά, στοχείο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Μέι.

Keywords
Τυχαία Θέματα