New Business: Φθηνές πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ευρώπης

Μια νέα τάση σημειώνεται στις αερομεταφορές. Τα τελευταία χρόνια, νέες εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η νορβηγική Air Shuttle και η ισλανδική Wow Air έχουν αρχίσει να προσφέρουν εισιτήρια με σχεδόν προκλητικά χαμηλές τιμές για δρομολόγια

που συνδέουν τις ΗΠΑ με την Ευρώπη.

Ετσι, υπάρχουν πτήσεις όπως Σικάγο – Ρέκιαβικ με 99 δολ., Λος Αντζελες – Βαρκελώνη μ,ε 149 δολ., Ντένβερ – Λονδίνο με 199 δολ. Αυτό σημαίνει πως ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν φθηνότερο ένα διατλαντικό ταξίδι με αεροπλάνο.

Η τελευταία «άφιξη» στα δρομολόγια τέτοιου τύπου είναι η αεροπορική Level, θυγατρική της ΙΕΑ που έχει υπό την ιδιοκτησία της τη British Airways, την Aer Lingus και την Iberia. Θα αρχίσει πτήσεις τον Ιούνιο με τέσσερα δρομολόγια από τη Βαρκελώνη στο Λος Αντζελες, το Οκλαντ, το Μπουένος Άιρες και την Πούντα Κάνα στη Δομινικανή Δημοκρατία, σε τιμές που ξεκινούν από 105 – 149 δολάρια για εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Αργότερα μέσα στο έτος, αναμένεται και η συμμετοχή της Boost, θυγατρικής χαμηλού κόστους της Air France.

Είναι όμως αυτές οι πτήσεις τόσο φθηνές, όσο λένε οι διαφημίσεις; Καμιά φορά με ένα φθηνό εισιτήριο, έχεις και παροχές χαμηλής ποιότητας: άβολες ώρες, άβολα αεροδρόμια (πχ. φθάνεις στο Γκάτγουικ αντί για το Χίθροου), ενώ άλλες φορές ο επιβάτης επιβαρύνεται με κρυφές χρεώσεις.

Το Bloomberg, εξέτασε τρία υφιστάμενα δρομολόγια υπερατλαντικών πτήσεων και καταγράφει ακριβώς τι κοστίζουν.

Level: Μια νέα – πολλά υποσχόμενη άφιξη

Η υπόσχεση: Εισιτήριο 99 ευρώ Ισπανία – ΗΠΑ

Τα προνόμια: Κάθε κάθισμα έχει το δικό του σύστημα ψυχαγωγίας και διατίθεται Wi-Fi, τρία γέυματα, ακουστικά για να μην ακούγεται θόρυβος και δυνατότητα δύο χειραποσκευών.

Κρυφές χρεώσεις: Τα οικονομικά εισιτήρια επιτρέπουν μόνο μια χειραποσκευή, έξτρα χρώσεις για αποσκευές, γεύματα και χρήση κουβέρτας/μαξιλαριού.

Το αληθινό κόστος: Μέχρι και 1.030 δολάρια. Τα φθηνότερα εισιτήρια από το Οκλαντ στη Βαρκελώνη (254 δολ. μετ' επιστροφής) είχαν πουληθεί αμέσως. Η καλύτερη τιμή που μπόρεσε να βρει το πρακτορείο ήταν στα 450 δολ. αλε-ρετούρ για τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Για τον Ιούνιο και Ιούλιο τα εισιτήρια ανέρχονταν μέχρι 900 δολ. Προσθέτοντας αποσκευές και ένα γεύμα κοστίζουν 65 δολ.

Πόσα εξοικονομείτε: Σε σύγκριση με παρόμοιες πτήσεις σε American Airlines, British Airways, Iberia και Vueling, εξοικονομείτε από 3300 έως 600 δολάρια.

Norwegian: Ανοίγει νέα μονοπάτια

Η υπόσχεση: Ενα δίκτυο δρομολογίων με τιμές που ξεκινούν από τα 65 δολ. για Νέα Υόρκη – Δουβλίνο ή ΝΥ - Εδιμβούργο ή 199 δολ. για Σιάτλ – Γκάτγουικ στο Λονδίνο.

Τα προνόμια: Η εξυπηρέτηση σε 13 αμερικανικά αεροδρόμια και σε 123 ευρωπαϊκές πόλεις δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να καλύπτει το ευρύτερο φάσμα των διατλαντικών οικονομικών πτήσεων. Ο στόλος της αποτελείται κυρίως από Μπόινγκ 787 Dreamliners κάτι που ισοδυναμεί με δωρεάν video on demand.

Κρυφές χρεώσεις: Τα οικονομικά εισιτήρια δεν συμπεριλαμβάνουν τις τσεκαρισμένες αποσκευές (+65 δολ.), την επιλογή καθίσματος (45 δολ.), τα ποτά (4-15 δολ.) , τις κουβέρτες (5 δολ.), τα σνακ (4-11 δολ.) τα γεύματα (45 δολ.).

Το πραγματικό κόστος: Το πρακτορείο βρήκε εισιτήρια των 199 δολ. από Σιάτλ προς Λονδίνο, αλλά η επιστροφή κόστιζε 279 δολ. την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου. Συν τα έξτρα κόστη, το ποσό ανεβαίνει στα 660 δολ. μίνιμουμ.

Πόσα εξοικονομείτε: Λίγα πράγματα καθώς τα χαμηλότερα εισιτήρια από British Airways και Virgin Atlantic κοστίζουν... 628 δολ. αλλά εκεί πληρώνεται έξτρα με 75 δολ. την επιλογή καθίσματος.

Wow Air: Μια όχι και τόσο συμφέρουσα προσφορά

Η υπόσχεση: 200 δολ. αλέ – ρετούρ από επτά αμερικανικές πόλεις πλην Σικάγο, στο Ρέκιαβικ.

Τα προνόμια: Μπορείτε να φέρετε τα iPads σας για να περάσει η ώρα καθώς δεν υπάρχει σύστημα ψυχαγωγίας, αλλά ενσωματωμένες πρίζες στα καθίσματα. Οι συχνές πωλήσεις εισιτηρίων καθιστά εφικτή την εύρεση χαμηλής τιμής.

Κρυφές χρεώσεις: Εδώ χρεώνονται τα πάντα, από χειραποσκευές (40-50 δολ.), μέχρι επιλογή καθίσματος (8,99-11,99 δολ.) και αποσκευές που τσεκάρονται (50-70 δολ.) Επίσης μπορείτε να πληρώσετε έξτρα τον επιπλέον χώρο για τα πόδια, τα γεύματα κλπ.

Το αληθινό κόστος: Τα εισιτήρια Σικάγο – Ρέκιαβικ κόστιζα μέχρι πρότινος 99 δολ. - τώρα η τιμή είναι γύρω στα 390 δολ. Μαζί με αποσκευές, φαγητό και μια αξιοπρεπή θέση, το κόμιστρο ανεβαίνει τα... 660 δολ.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις χρεώσεις ο αυξανόμενος αριθμός των εταιρειών χαμηλού κόστους βαίνει προς όφελος των επιβατών, καθώς με τον τρόπο τους έχουν αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις και αναπροσαρμογές των τιμών τους σε δρομολόγια που άλλοτε αποτελούσαν μονοπώλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα