Ο άνθρωπος που επιστρέφει ΦΠΑ

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Οι Αρκάδες είναι περίεργη ράτσα. Ο μύθος λέει ότι εκείνοι ήταν που πρωτοκατοίκησαν τον Πόντο, ενώ υπάρχουν αναφορές σύνδεσής τους ακόμα και με την Κιβωτό του Νώε. Ο μύθος τους εξελίχθηκε και στην πολιτική, όπου γίνεται λόγος για μία από τις ευφυέστερες ελληνικές «ράτσες». Η Αρκαδία είναι επίσης τόπος καταγωγής του επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρείας επιστροφής φόρου σε τουρίστες εκτός Ε.Ε. Σταύρου Γκέσουρα.

Του μάνατζερ δηλαδή που μέσα στη χειρότερη χρονιά της κρίσης, το 2010, κι ενώ ο τουρισμός αντί να αυξάνεται βούλιαζε, έφερε με τσαμπουκά την εταιρεία

Premier Tax Free στην Ελλάδα. Μέσα σε επτά χρόνια μπορεί η χώρα να μην πήγε καλύτερα, μπορεί να έφτασε ακόμα και στα όρια της χρεοκοπίας, όμως η εταιρεία που ο κ. Γκέσουρας μανατζάρει σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας ο ίδιος κατανόησε κάτι που λίγοι τότε έβλεπαν. Οτι τουριστικά η χώρα μας δεν μπορούσε να πάει χειρότερα και η άνοδος των αφίξεων και δη εκείνων από τις εκτός Ε.Ε. χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και οι ΗΠΑ, ήταν νομοτελειακή. «Παρά την κρίση, η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι και παραμένει ενδιαφέρουσα ως αγορά, αφού είναι τουριστική χώρα. Αυτό από μόνο του μας έδωσε τα εφόδια και την ελπίδα να προχωρήσουμε. Αυτό και η πίστη της μητρικής εταιρείας που ξέρει να ανακαλύπτει ευκαιρίες», δηλώνει.

Η Premier Tax Free είναι σήμερα από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στις υπηρεσίες επιστροφής φόρου. Το λογότυπό της είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμο, αφού προσφέρει σε τουρίστες από χώρες εκτός της Ε.Ε. και εμπόρους επιπλέον αξία στη συνδιαλλαγή τους. «Στον τουρίστα δίνουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσει το δικαίωμα επιστροφής του φόρου που πλήρωσε σε μια αγορά του, ενώ στον επαγγελματία παρέχουμε τη δυνατότητα να έχει ένα ακόμα εργαλείο προς την κατεύθυνση της αύξησης των πωλήσεών του σε τουρίστες εκτός Ευρώπης. Κάπως έτσι έρχεται πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα», τονίζει ο κ. Γκέσουρας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1985 και διαθέτει παρουσία σε πολλές χώρες σε όλο τον πλανήτη.
Εχοντας ως γνώμονα την αναβάθμισή της επεκτείνει τη δράση της και στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εισάγοντας στην αγορά την υπηρεσία DCC (Dynamic Currency Conversion), που δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο της κάρτας πληρωμών ξένου νομίσματος να πραγματοποιήσει τις αγορές του στο νόμισμα όπου τηρείται ο λογαριασμός της κάρτας του και όχι σε ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό ο πελάτης αποφεύγει δυσάρεστες εκπλήξεις στην ανάλυση του λογαριασμού της κάρτας κατά την επιστροφή του, καθώς είναι σε θέση να γνωρίζει από την αρχή τις ακριβείς χρεώσεις για οποιαδήποτε αγορά του. Επιπροσθέτως, με την εν λόγω υπηρεσία ο πελάτης νιώθει πιο ασφαλής, καθώς γνωρίζει τη στιγμή της αγοράς την τιμή του προϊόντος στο νόμισμά του, σχεδιάζοντας έτσι καλύτερα τον προϋπολογισμό του. Στη χώρα μας, τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι το πρώτο επτάμηνο καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων από χώρες όπως η Κίνα, το Ισραήλ και ο Λίβανος, με τις συναλλαγές τύπου tax free να ξεπρνούν το 60%. Επισκέπτες από την Κίνα επιλέγουν και πάλι την Ελλάδα και επιστρέφουν στην κορυφή των εθνικοτήτων μετά την πτώση του 2016.

Το 47% των συναλλαγών tax free το πρώτο επτάμηνο του 2017 πραγματοποιείται από Κινέζους, με μέσο όρο αγορών τα 343 ευρώ και ιδιαίτερη προτίμηση στα κοσμήματα και τον ρουχισμό. Οπως συμπληρώνει ο κ. Γκέσουρας, «η Ρωσία, τα Σκόπια και οι ΗΠΑ επιλέγουν με θέρμη την ομορφιά της χώρας μας και προσθέτουν στα κέρδη της οικονομίας 60% επιπλέον αγορές, με συναλλαγές tax free σε Αθήνα, Κρήτη, Ρόδο και Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα οι συναλλαγές αυξήθηκαν από Κινέζους κατά 99%, από Ρώσους 50%, από Αμερικάνους 56%, από Σκοπιανούς 53% και από το Ισραήλ η αύξηση το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε το 200% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Η μείωση από τα τέλη του 2016 του ορίου στα 50 από 120 ευρώ έχει φέρει επιπλέον συναλλαγές 55% στα ελληνικά καταστήματα και επιβεβαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια της Premier Tax Free Greece».

Keywords
Τυχαία Θέματα