Γεράσιμος Φεσσιάν: Δίνει πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με αναπηρία

της Μαριάννας Τζάννε

Από μικρός ο Γεράσιμος Φεσσιάν θυμάται τη μητέρα του να τον παρακαλάει να βγει από τη θάλασσα. Αυτή τη γλυκιά αίσθηση αλμύρας και ελευθερίας στερήθηκε λίγα χρόνια αργότερα εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος.

«Είχε το θάρρος και το θράσος να απευθυνθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών και να ζητήσει από τον πρύτανη να δημιουργηθεί μια ειδική κατασκευή που θα επέτρεπε σε ανθρώπους με προβλήματα στα κάτω άκρα να κολυμπούν χωρίς την παρουσία συνοδού», εξηγεί ο κ. Ιγνάτιος Φωτίου από την ιδρυτική ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου, ο οποίος σήμερα κατέχει τη

θέση του διευθύνοντος συμβούλου της νεοφυούς επιχείρησης ΤΟΒΕΑ (Thinking out of the Box Engineering Applications).

Η έκκληση του κ. Φεσσιάν στην ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών αποτέλεσε τον προπομπό για να κινητοποιηθεί μια ολόκληρη ομάδα επιστημόνων και να γεννηθεί πριν από πέντε χρόνια ο επιχειρηματικός βλαστός της πρωτότυπης ιδέας. Xρειάστηκαν πολλές δοκιμές και τεχνικές αναβαθμίσεις για να τελειοποιηθεί ως εμπορικό προϊόν το Seatrac και να δώσει την αυτονομία που χρειάζονται οι λάτρεις της θάλασσας οι οποίοι λόγω κινητών δυσκολιών ήταν αδύνατο να την έχουν. Πρόσφατα, στην παραλία της Γλυφάδας, όπου βρίσκεται αντίστοιχος εξοπλισμός, το Seatrac χρησιμοποίησαν 55 χρήστες, αριθμός πάνω από τις αρχικές προβλέψεις για μέγιστο ημερήσιο αριθμό 30 ατόμων. Το σύστημα έχει εγκατασταθεί και σε άλλες ελληνικές παραλίες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Τουρκία και την Ιταλία, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για εγκατάστασή του στη Μάλτα, στην Αυστραλία και την Αυστρία.

Εξίσου ενδιαφέρον σημείο της πατέντας είναι η ανάπτυξη μιας αλυσίδας υπηρεσιών προς ΑΜΕΑ, όπως ο μη μόνιμος εξοπλισμός αποδυτηρίων (κρεβάτι και κρεμάστρα στο σωστό ύψος), η ενσωμάτωση στην κατασκευή ντουζιέρας, καθώς και του Seatrac Preview, μιας υπηρεσίας η οποία ενημερώνει με SMS τους χρήστες του Seatrac πότε είναι διαθέσιμη η συσκευή για να μην πηγαίνουν άσκοπα στην παραλία. Επόμενο βήμα είναι οι χάρτες προσβασιμότητας. Ηδη έχει ξεκινήσει η χαρτογράφηση περιοχών όπως η Ιεράπετρα και το Κατάκολο, δίνοντας στον χρήστη την ενημέρωση που χρειάζεται για ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση. «Φτιάχνουμε ολόκληρο πρόγραμμα διακοπών με στόχο να ξεκλειδώσουμε τον τουρισμό αναπηρίας, δίνοντας στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα τη δυνατότητα να εξερευνήσουν μια περιοχή μέσα από σίγουρες διαδρομές», αναφέρει ο κ. Φωτίου, περιγράφοντας μια μεγάλη αγορά όπου τα διεθνή στατιστικά ανεβάζουν τον ετήσιο τζίρο στα 160 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα