Νορβηγία: Δίνει μπόνους €1.083 στους πρόσφυγες για να φύγουν εθελοντικά από τη χώρα

Το ποσό των 10.000 κορόνων ή αλλιώς 1080 ευρώ προσφέρει η Νορβηγία σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες αιτούνται άσυλο, προκειμένου να φύγουν εθελοντικά από τη χώρα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Independent.

Το νέο αυτό μέτρο τίθεται σε ισχύ ως μία φτηνότερη εναλλακτική λύση από την χρηματοδότηση της διαμονής των προσφύγων στα κατά τόπους κέντρα φιλοξενίας της χώρας, σύμφωνα

με τη νορβηγική διεύθυνση μετανάστευσης (UDI).

Η αντι-προσφορά αυτή θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το κρατικό κανάλι NRK, και θα έχει ισχύ για έξι εβδομάδες.

Επίσης, θα υπάρχει «αυστηρή σειρά προτεραιότητας», καθώς σε πρώτη φάση, μόλις οι 500 πρώτοι θα λάβουν το μπόνους.

Το μέτρο αφορά τους αιτούντες άσυλο στην Νορβηγία έως και την 1η Απριλίου του 2016 και, όπως επισημαίνεται, το ποσό αυτό θα δοθεί επιπλέον των 2.166 ευρώ που ήδη προσφέρονται σε όσους μετανάστες και πρόσφυγες αναχωρούν εθελοντικά από την χώρα.

Υπολογίζεται πως από τις 31.000 αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν στην Νορβηγία το 2015, πάνω από 7.800 απορρίφθηκαν, με το ένα τρίτο εξ αυτών να αφορούν Σύρους πρόσφυγες.

Η υπουργός ενσωμάτωσης Σίλβι Λίστχογκ δήλωσε πως, με την κίνηση αυτή, ελπίζει αρκετοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να ενθαρρυνθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

«Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γυρίσουν στα σπίτια τους, χρηματοδοτώντας την επιστροφή τους. Αυτό θα μας γλιτώσει από τα υψηλότερα έξοδα της διαμονής τους στα κέντρα φιλοξενίας», πρόσθεσε. «Ούτως ή άλλως είναι πάρα πολλοί εκείνοι που δεν δικαιούνται άσυλο και θα είναι προτιμότερο να φύγουν».

Η νορβηγική κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί να φιλοξενήσει 1.000 πρόσφυγες από την Συρία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Keywords
Τυχαία Θέματα