Νέο τελεσίγραφο της Μαδρίτης στην Καταλονία - Πιο κοντά το άρθρο 155

Νέο τελεσίγραφο της ισπανικής κυβέρνησης δίνει προθεσμία τριών ημερών στην Καταλονία να ξεκαθαρίσει επισήμως αν θα αποσχιστεί από την Ισπανία ή όχι, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή απευθείας κυριαρχίας στη ΒΑ περιοχή.

Το τελεσίγραφο εδόθη δια στόματος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοράγια Σάεντς ντε Σανταμαρία - καθώς ο Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται στη Γαλικία, που δοκιμάζεται από τις φωτιές.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγη ώρα μετά την επιστολή του Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος αντί ξεκάθαρης απάντησης στο πρώτο τελεσίγραφο της Μαδρίτης ζήτησε

δίμηνη διαπραγμάτευση, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι έχει πλέον μέχρι τις 10 το πρωί της Πέμπτης για να «επανορθώσει» όσα λέει για την ανεξαρτησία.

«Δεν είναι δύσκολο να απαντήσει στο ερώτημα που του ετέθη», ανέφερε για να προσθέσει:

«Η διορία λήγει τις 10 π.μ. (τοπική ώρα) την Πέμπτη. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν έδωσε για απάντηση στο ερώτημα που του τέθηκε, ένα ναι ή ένα όχι. Παρατείνει την κατάσταση», κατέληξε.

Όπως είπε η Σάεντς ντε Σανταμαρία, εάν περάσει και αυτή τη διορία άπραγος, ο Πουτζδεμόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος που δίνει στην κεντρική κυβέρνηση το δικαίωμα να πάρει τον έλεγχο σε ορισμένα κομμάτια της αυτόνομης διακυβέρνησης της Καταλονίας.

Χαρακτήρισε, δε, «αναξιόπιστη» την πρόσκληση του Καταλανού πρωθυπουργού σε διάλογο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι τονίζοντας ότι ο χώρος γι' αυτό είναι το κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα