Sell off σε ισπανικά ομόλογα και μετοχές μετά την επιστολή Πουτζδεμόν

Ισχυρές απώλειες σημειώνουν τα ισπανικά ομόλογα και οι μετοχές του ΙΒΕΧ μετά την αποτυχία του Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζδεμόν, να ξεκαθαρίσει το αν τελικά η περιοχή κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Στην ουσία, η ασαφής απάντηση που έδωσε με την επιστολή του προς τον Μαριάνο Ραχόι, ανοίγει τον δρόμο στη Μαδρίτη να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας και να την κυβερνά απευθείας, γεγονός που αυξάνει το πολιτικό ρίσκο, τοποθετώντας το πρώτο στην ατζέντα των επενδυτών.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τα ομόλογα της ευρωζώνης έκαναν ράλι μετά τις προτάσεις από

πλευράς στελεχών της ΕΚΤ για διατήρηση των μέτρων νομισματικής στήριξης για μεγαλύτερο διάστημα από το προβλεπόμενο.

Σήμερα ωστόσο, το κλίμα άλλαξε για τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοση στα ισπανικά 10ετή ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,6% και τα σπρεντ έναντι των γερμανικών 10ετών αυξήθηκαν επίσης κατά 2 μ.β. Η απόδοση στο 10ετές γερμανικό ήταν στο 0,41%

Ο ισπανικός IBEX σημείωνε νωρίς το πρωί απώλειες 0,8%, συμπαρασύροντας την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως τις τραπεζικές μετοχές. Οι ισπανικές τράπεζες Caixabank, BBVA, Bankia και Banco Sabadell σημείωσαν πτώση από 1 έως και 1,9%.

«Το ενδιαφέρον εστιάζει στις τελευταίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, αλλά σήμερα πρωταρχικό ρόλο παίρνει η Καταλονία. Οι αποδόσεις αυξάνονται ακριβώς γι' αυτό τον λόγο», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Sebastian Fellechner.

Οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων παρέμειναν κοντά στα χαμηλά τους την περασμένη εβδομάδα μετά τις αναφορές του Reuters ότι οι χαράκτες πολιτικής της ΕΚΤ είχαν συμφωνήσει να διευρύνουν το σχέδιο αγοράς ομολόγων και του χρόνου. Προσανατολίζονται να ανακοινώσουν περισσότερες αγορές ομολόγων με επέκταση εννέα μηνών, αλλά το ύψος των αγορών θα μειωθεί στο μισό.

Keywords
Τυχαία Θέματα