Νόμος Κατσέλη: Και όμως 4 στις 10 αιτήσεις δικάζονται υπέρ των τραπεζών

Πιο αυστηρά πλέον αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια τις αιτήσεις για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τροποποίηση του ίδιου του νόμου. Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», που επικαλείται στοιχεία των τραπεζών, τέσσερις στις δέκα αιτήσεις που υποβάλλονται στα Ειρηνοδικεία απορρίπτονται και καταλήγουν υπέρ των τραπεζών. Και αυτό καθώς οι δικαστές κρίνουν ότι ο αιτών έχει την οικονομική δυνατότητα

να εξυπηρετήσει το δάνειο του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τραπεζών (Ιούνιος 2017) προς όφελος των τραπεζών έχει καταλήξει το 42% των αιτήσεων που έχουν εκδικαστεί. Για τα δάνεια με εξασφαλίσεις το απορριπτικό ποσοστό ανέρχεται σε 41%. Εξ αυτών, το 40% αφορούσε στεγαστικά δάνεια και το 38% καταναλωτικά δάνεια. Για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις το ποσοστό απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων για ένταξη στο νόμο Κατσέλη ανέρχεται σε 44%.

Στις περιπτώσεις που το δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, ο αιτών δανειολήπτης ευθύνεται στο ακέραιο για την αποπληρωμή της οφειλής του στην τράπεζα. Ενδιαφέρον είναι το ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που οι αιτήσεις γίνονται αποδεκτές, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για σεισάχθεια.
Στις περιπτώσεις αυτές, ο οφειλέτης καλείται να αποπληρώσει το δάνειο βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του και συνήθως παρατηρείται ότι οι δικαστικές αποφάσεις καταλήγουν σε τρεις τρόπους διευθέτησης:

α) αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις για πάνω από 4 χρόνια, β) αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις για πάνω από 20 χρόνια στην περίπτωση που υπάρχει πρώτη κατοικία και προστατεύεται. Στην περίπτωση αυτή το ποσό που καθορίζει τις δόσεις αποπληρωμής κινείται στο 85% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας, και γ) πώληση ή εκμετάλλευση άλλης ιδιοκτησίας σε ακίνητο.

Οι τράπεζες πρόκειται να καταθέσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη στα τέλη του μήνα. Το κύριο ενδιαφέρον τους εντοπίζεται στο πώς ο νόμος θα πάψει να είναι καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σήμερα εκκρεμούν περίπου 150.000 αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο, υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται δάνεια 20 δισ. ευρώ (1/5 του συνόλου των "κόκκινων" δανείων).

Εκτός από τις τράπεζες, βελτιωτικές προτάσεις για το νόμο θα προέλθουν και από ενώσεις καταναλωτών και δικηγόρων – δικαστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα