«Μια ζέστη, μια κρύο» οι δηλώσεις των δανειστών για την συμφωνία

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν τη χαραυγή συνηθίζουν να λένε μήνες τώρα οι κυβερνώντες, όταν κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δείχνουν να πηγαίνουν άσχημα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα είναι θολά γύρω από την πραγματική εξέλιξη των συζητήσεων. Οι δε αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες ώρες από εταίρους και δανειστές έχουν μπερδέψει εντελώς την εικόνα, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Η κυβέρνηση ανέμενε ότι ακριβώς αυτή η εβδομάδα θα ήταν η τελική ευθεία για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα οδηγούσε στην ολοκλήρωση της

αξιολόγησης και στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά οι προσδοκίες της δεν επιβεβαιώνονται από τα όσα λέγονται από άλλες πλευρές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης απολύτως αισιόδοξος εάν όχι εντελώς βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός των ημερών. Το ίδιο λένε και στενοί του συνεργάτες και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία μάλιστα διαβεβαιώνουν ότι ουσιαστικά η συμφωνία έχει κλείσει και απομένουν λεπτομέρειες που δεν μπορούν να ανατρέψουν την πορεία των πραγμάτων.

Ωστόσο τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι αντιφατικά, την ώρα που είναι εμφανές ότι οι εδώ συζητήσεις με τους Θεσμούς είναι περίπλοκες και οδηγούν σε ένα ιδιαιτέρως σκληρό πακέτο μέτρων, που για πολλούς είναι αμφίβολο εάν θα αντέξει η κυβέρνηση.

Την κατάσταση έχει περιπλέξει κατ' αρχάς η νέα παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με τις αμφίσημες δηλώσεις του άφησε να κυκλοφορεί κάθε ερμηνεία: Από τη μία δήλωσε ότι για πρώτη φορά είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το ελληνικό ζήτημα, αλλά από την άλλη φάνηκε να περιγράφει μέχρι και την επαναφορά του Grexit!

Αλλά και από τις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να υπάρχει ενιαία γραμμή για την Ελλάδα: Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε το πρωί της Τετάρτης αισιόδοξος και εμφανιζόταν να συμμερίζεται το αίτημα της Αθήνας για τη μη λήψη των προληπτικών μέτρων, που ζητά το ΔΝΤ, αλλά ανώτερο στέλεχος των Θεσμών διαμήνυε ότι πρώτα θα ψηφιστούν τα πρόσθετα μέτρα και μετά θα γίνει η όποια συζήτηση για το χρέος. Εμφάνιζε μάλιστα τις δύο πλευρές να έχουν σημαντικές διαφορές ακόμη και στο ασφαλιστικό!

Αλλά και για το Eurogroup δεν υπάρχει καμία σαφής εικόνα: Οι περισσότεροι πλέον λένε ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής, στην οποία η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα ληφθεί απόφαση, δεν θα καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο και οριστικό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση για την Μεγάλη Εβδομάδα!

Στο μεταξύ αιφνιδίως εκδηλώνεται μία πρωτοβουλία από την Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή τη συνάντησή της με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τη Δευτέρα στο Ανόβερο. Η πρωτοβουλία οδηγεί σε συμμετοχή στη συνάντηση αυτή και άλλων ηγετών, όπως του Φ. Ολάντ, του Ν. Κάμερον και του Μ. Ρέντσι, με αντικείμενο συζήτησης το Brexit, το προσφυγικό, αλλά και το ελληνικό ζήτημα, όπερ σημαίνει ότι αναζητείται αυτή την ώρα μία συμφωνία κορυφής για το πρόβλημα που καίει την Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας έχει άλλωστε ζητήσει από το Παρίσι και το Βερολίνο να δοθεί πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα και να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στους Θεσμούς για τη συμφωνία που θα κληθεί να υπογράψει η Αθήνα και η οποία συμφωνία δεν μπορεί να είναι πιο «βαριά» από εκείνη του περασμένου Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα