Το πλεόνασμα του “μπαταξή”

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός χθες μόνο που δεν θριαμβολόγησε για τις πληροφορίες του, πως σήμερα στις ανακοινώσεις της Eurostat θα εμφανιστεί η χώρα μας με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα διαψεύσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ και άλλων οργανισμών που έκαναν λόγο για έλλειμμα.

Είναι στα αλήθεια προσβλητικό στην κοινή λογική, η υποστήριξη τέτοιων επιχειρημάτων. Σαφώς και ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ευπρόσδεκτο και καλό σημάδι.

Με μια βασική προϋπόθεση όμως.

Το

πλεόνασμα αυτό να είναι αποτέλεσμα χρηστής διαχείρισης και νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών. Αν όμως αυτό το λογιστικό αποτέλεσμα είναι προϊόν της εκ νέου παύσης πληρωμών των προμηθευτών του δημοσίου τότε ο μακαρισμός με ξένα κόλλυβα, δεν περιποιεί τιμήν σε αυτόν που το διαπράττει.

Και η αλήθεια δυστυχώς είναι αυτή. Το κράτος έχει αυξήσει ξανά υπέρμετρα τον τελευταίο χρόνο τα χρέη του προς τους ιδιώτες προμηθευτές πολλοί εκ των οποίων δεν αντέχουν άλλο και συρρικνώνουν τη δραστηριότητα τους και απολύουν εργαζόμενους ενώ κάποιοι άλλοι σταμάτησαν εκ νέου να προμηθεύουν το δημόσιο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σ' αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νοσοκομεία όπου, όπως καταγράφει η πρόσφατη ειδησεογραφία, ορισμένα δεν μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς ούτε γάζες, ούτε σεντόνια, ούτε σύριγγες αλλά ούτε και φάρμακα στους καρκινοπαθείς! Τα δε ιατρικά τους μηχανήματα (αξονικοί τομογράφοι κλπ) βρίσκονται εκτός λειτουργίας γιατί οι προμηθευτές εξαρτημάτων και οι συντηρητές είναι απλήρωτοι.

Τέτοια πλεονάσματα λοιπόν δεν είναι για να κομπορρημονεί η κυβέρνηση αλλά για να θλίβεται, με τις επιπτώσεις που φέρνουν οι επιλογές της στον κοινωνικό σύνολο και δη στον πιο ευαίσθητο τομέα, αυτό της δημόσιας υγείας.

Και μην κάνουν πως δεν βλέπουν τις απλήρωτες επί πέντε μήνες καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου και τους καρκινοπαθείς του Νοσοκομείου Μεταξά που κατέβηκαν στους δρόμους γιατί εκτός από τα σεντόνια και τις γάζες που φέρνουν από το σπίτι τους, για να κλείσουν ραντεβού ακτινοθεραπείας χρειάζονται τουλάχιστον 2 μήνες με αποτέλεσμα αν το πρόβλημα τους διαγνώσθηκε στο επίπεδο Α μέχρι να αρχίσει η ακτινοβολία αυτό προχωρά στο επίπεδο Β , σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων γιατρών.

Και δε λέμε, καλή η η πρωθυπουργική αισιοδοξία πως θα κλείσει η αξιολόγηση και ότι θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες (άραγε ποιους εννοεί; μήπως τους δανειστές ή πήρε την απόφαση να δώσει γην και ύδωρ και απλά δεν μας το λέει) όμως ο ανοσήλευτος καρκινοπαθής έτσι που είναι εγκαταλειμμένος, ίσως και να μη ζει να δει τις επιτυχίες των σκληρών και επιτυχών διαπραγματεύσεων!

Ο απλήρωτος προμηθευτής και οι εργαζόμενοι που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο μπορεί να μην έχουν να περάσουν το Πάσχα και σκασίλα τους μεγάλη, οι "ευαισθησίες" Τσακαλώτου για το αφορολόγητο των 9000 ευρώ όταν αυτοί δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για την οικογένεια τους.

Όπως παγερά αδιάφορο και για τον άνεργο, τον εργαζόμενο και μη αμειβόμενο πολίτη ή τον εξαθλιωμένο απόμαχο της ζωής αν η αριστερή κυβέρνηση πάταξε τη διαπλοκή και έδωσε τηλεοπτικές συχνότητες με διαγωνισμό.

Το σωστό και πρωτεύον (εδώ που καταντήσαμε πλέον) όχι μόνο για μια αριστερή κυβέρνηση αλλά για κάθε κυβέρνηση που σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη, είναι να εξασφαλίσει στον πληθυσμό τα βασικά, όπως είναι η τροφή και η υγειονομική περίθαλψη και αφού τα εξασφαλίσει αυτά, ας κάνει όσες επαναστάσεις και τομές θέλει με τις διαπλοκές , τα συμφέροντα, τους φοροφυγάδες και τους απατεώνες. Ας στήσει όσα εδώλια θέλει αν πρώτα έχει εξασφαλίσει τα στοιχειώδη σε όλο τον πληθυσμό.

Δυστυχώς όμως, αυτό το ανόητο παιγνίδι των (φθηνών και ανέξοδων) εντυπώσεων, συνεχίζεται και η σοβαρότητα για άλλη μια φορά, δραπέτευσε μη αντέχοντας να βλέπει όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Κυρίαρχοι πάλι οι λαϊκιστές, οι στρεψόδικες ρητορείες και οι υποκριτές που λένε με τόσο πειστικό τρόπο τόσο μεγάλα ψέμματα και μισές αλήθειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα