Ποιος είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι large;

Τελικά, πόσα αναμένει να εισπράξει ο αγαπητός Τρύφων Αλεξιάδης από την νέα φορολογία του διαδικτυακού τζόγου; Νούμερο παρακαλώ!!!

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από την στιγμή που σε αυτήν εδώ την στήλη είχε βρει φιλοξενία το παρακάτω κείμενο: «Μικρά κυβερνητικά διλήμματα συνδεδεμένα απόλυτα με την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας φαίνεται να έχουν έρθει στο

προσκήνιο με αφορμή τα νούμερα μιας φορολογικής ρύθμισης. Στη πρώτη κρούση που έγινε σε βουλευτές της πλειοψηφίας (κυρίως από την επαρχία) για το αν θα ψήφιζαν θετικά για τροπολογία που θα άλλαζε την ισχύουσα ρύθμιση για τα 5 λεπτά του ευρώ φόρο ανά στήλη στα παιχνίδια της εταιρείας ΟΠΑΠ η αντίδραση τους δεν άρεσε καθόλου στους εμπνευστές. "Μην το σκέφτεστε καν", είπαν οι περισσότεροι που σκέφτονται ήδη και τις διακοπές του Πάσχα στην περιφέρεια τους. Ο λόγος πάντως δεν ήταν τόσο το Πάσχα όσο τα νούμερα που είχαν στο μεταξύ κυκλοφορήσει στους διαδρόμους των πάνω ορόφων του υπουργείου Οικονομικών - και στην Πλατεία Συντάγματος αλλά και στη Πανεπιστημίου - και έκαναν λόγο για "έτοιμα" έσοδα 110-150 εκατομμυρίων ευρώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2016. "Έτοιμα" έσοδα με την προϋπόθεση που θα εφαρμοζόταν κανονικά η ρύθμιση του ψηφισμένου από την Βουλή νόμου.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σε κάθε περίπτωση μιλώντας με βουλευτές στο πλαίσιο της συντροφικής εμπιστοσύνης έκαναν λόγο για "βαρβάτα" έσοδα που γλυτώνουν άλλες φορολογίες – βεβαίως οι εκτιμήσεις των κυβερνητικών παραγόντων γίνονται με βάση τις επιδόσεις των στηλών της εταιρείας για το 2015. Με άλλα λόγια, καλά ξεμπερδέματα!».

Η απάντηση στον κ. Αλεξιάδη ήρθε από τον πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Π., κ. Αντώνη Στεργιώτη: «Δεν ξέρουμε το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κανένα νούμερο. Για να καταλάβετε πόσο απαράδεκτη είναι η κατάσταση. Η Gambling Comliance παρουσίασε τις δικές της εκτιμήσεις. Παρουσίασε και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες διαφέρουν. Εγώ θα δώσω εκ μέρους της ΕΕΕΠ, τελείως διαφορετικά νούμερα, τα οποία δεν είναι δικά μας, αλλά κατά δήλωση των εταιρειών του διαδικτύου που δραστηριοποιούνται βάσει του μεταβατικού καθεστώτος. Στείλαμε επιστολές και στις 24 εταιρείες, και απάντησαν οι 21. Κατά δήλωση των 21, ο συνολικός τζίρος τους το 2015, ανήλθε στο 1, 9 δις. ευρώ (1,887 εκ.). Τα ακαθάριστα έσοδα από παίγνια ανήλθαν –και θα σας δώσω το χαμηλότερο ποσό- σε μόλις 116.200.325 ευρώ. Και από αυτό το ποσόν, τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου σε μόλις 35 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρομαι στο δικαίωμα του Δημοσίου για το 30%. Όπως βλέπετε, τρεις εκτιμήσεις, τρία διαφορετικά νούμερα. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν δεν έχεις αδειοδότηση, δεν μπορείς να κάνεις κανέναν ουσιαστικό έλεγχο».

Με απλά λόγια, τα "έτοιμα" έσοδα από τις στήλες της ΟΠΑΠ που μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα έφθαναν σχεδόν τα 150 εκατομμύρια ευρώ φαίνεται ότι δεν τα είχε ανάγκη η κυβέρνηση που ως large ικανοποιείται και με τα λίγα... Αλλά, μεταξύ 150 εκατ. ευρώ το τρίμηνο και 35 εκατ. ευρώ το χρόνο υπάρχει μια ... μικρή διαφορά που οι λαλίστατοι σύντροφοι της τάσης των 53+ κρατούν σιγή ασυρμάτου...

Keywords
Τυχαία Θέματα