Από άνοιξη του 2017 και... βλέπουμε για την αξιοποίηση του Eλληνικού

Οι καθυστερήσεις είναι δεδομένες, ωστόσο η διοίκηση της Lamda Development ευελπιστεί να έχει τελειώσει με τα προαπαιτούμενα των εγκρίσεων για την αξιοποίηση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έως την άνοιξη του 2017.

Αυτό επεσήμαναν χθές οι εκπρόσωποι του ομίλου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτων, προσθέτοντας ότι η σύμβαση δεν μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά: «Εαν ζητήσει κάποιες ενέργειες η κυβέρνηση, ευχαρίστως. Αναμένουμε τις επίσημες

ανακοινώσεις σε σχέση με το Ελληνικό από την κυβέρνηση, η οποία είναι αυτή που έχει και την ευθύνη για τη διαδικασία που αφορά την έκδοση άδειας λειτουργίας καζίνο, στο πλαίσιο της υπογραφείσας σύμβασης". Σημειώνεται εδώ ότι η σύμβαση έχει επικυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ακολουθούν στη συνέχεια το Συμβούλιο της Επικρατείας και η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης ανέφεραν ακόμη ότι από το Νοέμβριο του 2015 οι διαδικασίες για το έργο κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα (σ.σ. με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο του 2016, χρονοδιάγραμμα, ωστόσο το οποίο έχει ξεπερασθεί ήδη).

Η διοίκηση της Lamda ανέφερε επιπλέον ότι η επένδυση, στην πρώτη πενταετία θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ, η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 10 χιλιάδες εργαζομένους τον πρώτο χρόνο και με την ολοκλήρωσή του έργου στους 70 χιλ. εργαζομένους, ενώ «στόχος είναι να προσθέσουμε επιπλέον 1,8 νύχτες παραμονής των τουριστών στην Αθήνα».

Η πορεία των malls

Eντυπωσιακά ανθεκτικά αποδεικνύονται τα εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται ο όμιλος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (The Mall Athens, Golden Hall και Mediteranean Cosmos). Οι πωλήσεις των καταστημάτων στα τρία εμπορικά κέντρα παρέμεινε ανοδική και το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρά τις δυσκολίες συνολικά στο εγχώριο λιανεμπόριο. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά χθές, «η πορεία των malls μετά τα capital controls αποτέλεσε και για εμάς έκπληξη». Τα εμπορικά κέντρα του ομίλου συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς, ενώ σε σχέση με τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ αλλά δεν ευοδώθηκαν τελικά, αναφέρθηκε ότι «η πώληση των τριών malls δεν είναι αυτοσκοπός. Ξέρουμε να διαχειριζόμαστε εμπορικά κέντρα και έχουμε πραγματική διαπραγματευτική δύναμη. Επιζητούμε συνεργασίες δεδομένου ότι μας δίνεται η δυνατότητα έτσι να αυξήσουμε τις νέες επενδύσεις. Θέλουμε συνεταίρους αλλά με τρόπο που να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το ατού μας, στο κομμάτι της διαχείρισης των εμπορικών κέντρων».

Η εταιρεία έχει στα σκαριά και την επένδυση, ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ, στο υπόλοιπο του κτιρίου IBC όπου στεγάζεται το εμπορικό κέντρο του Golden Hall, έργο το οποίο ανέλαβε κατόπιν του διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Όπως επισημάνθηκε χθές, μετά τις καθυστερήσεις, εσχάτως έχει σημειωθεί επιτάχυνση των διαδικασιών κι εκτιμάται ότι τους επόμενους, λίγους μήνες θα βγούν και οι άδειες. Όπως έχει ανακοινωθεί, στον πρόσθετο χώρο του IBC θα λειτουργήσουν καταστήματα (περί τις 8.000 τ.μ.), γραφεία, εστιατόρια, ενυδρείο, το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων κ.α..

Keywords
Τυχαία Θέματα