Μία κινεζική πολυεθνική ο τρίτος «μνηστήρας» για τη CYTA Hellas

Τρεις τελικά είναι οι υποψήφιοι επενδυτές - αγοραστές της Cyta Hellas. Και αυτό καθώς, πέραν των Wind και Vodafone, προσφορά κατέθεσε και η PCCW Global, βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong

Telecom, γνώστη της ελληνικής αγοράς και συνεργάτη σε ορισμένα project της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, μητρικής της Cyta Hellas.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η PCCW έχει παρουσία στην Ελλάδα, προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε μεγάλες επιχειρήσεις και εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ το 2014 είχε εξαγοράσει την Crypteia Networks, μία ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων. Επίσης προ τριετίας είχε κατέλθει μαζί με τη Cyta (και τη ΖΤΕ) στο προϋπολογισμού 161 εκατ.ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) έργο για την "Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές "Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης –Αξιοποίησης των Υποδομών", πιο γνωστό ως Rural Broadband.

Εφόσον οι μη δεσμευτικές προτάσεις που κατέθεσαν οι τρεις ενδιαφερόμενοι αξιολογηθούν από τους συμβούλους (PwC Ελλάδας, η δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας και η Γεωργιάδης και Πειλίδης LLC Κύπρου) ότι πληρούν τους όρους του διαγωνισμού, θα αποκτήσουν πρόσβαση στα πλήρη οικονομικά στοιχεία της θυγατρικής του κυπριακού τηλεπικοινωνιακού ομίλου και στη συνέχεια θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά.

Τα αποτελέσματα του 2016

Εν τω μεταξύ η Cyta Hellas ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά της στοιχεία για το 2016, σύμφωνα με την οποία στο τέλος της περασμένης χρονιάς οι πελάτες στο χώρο της σταθερής τηλεφωνίας και των ευρυζωνικών συνδέσεων είχαν φθάσει στις 307 χιλιάδες, ενώ οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας -που προσφέρει η εταιρεία λειτουργώντας ως εικονικός πάροχος- ανήλθαν σε 51 χιλιάδες, εκ των οποίων το 75% αφορούσε πελάτες κινητής συμβολαίου.

Τα βασικά μεγέθη διαμορφώθηκαν μετά από στρογγυλοποιήσεις στα ίδια επίπεδα με το 2015 ως ακολούθως, το μικτό κέρδος ανήλθε το 2016 στα 26,90 εκ. ευρώ (έναντι 26,96 εκ. ευρώ το 2015), η ζημία προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων στα 14,51 εκ. ευρώ (έναντι ζημίας 14,47 εκ. ευρώ το 2015) και η ζημία προ φόρων στα 18,91 εκ. ευρώ (έναντι ζημίας 18,80 εκ. ευρώ το 2015). Να σημειωθεί ότι η παραπάνω σύγκριση με το 2015 -όπως διευκρινίζει η Cyta-, σκόπιμα δεν λαμβάνει υπόψη την εφάπαξ πώληση χωρητικότητας υπό τη μορφή ανέκκλητου δικαιώματος χρήσης (IRU) κέρδους 15,8 εκ. ευρώ, λόγω του έκτακτου χαρακτήρα του εσόδου.

Τα έργα συγκράτησης κόστους ξεκίνησαν να αποδίδουν καταγράφοντας το 2016 μείωση κατά 1,8% στο κόστος πωληθέντων και 4,5% στα έξοδα διοίκησης. Το ετήσιο EBITDA από -1,2 εκ. ευρώ το 2015 (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κέρδος 15,8 εκ. ευρώ από την έκτακτη πώληση IRU) έκλεισε στα -2,41 εκ. ευρώ το 2016.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cyta Ελλάδος και Ανώτερος Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών της μητρικής Cyta, κ. Γιάννης Κουλίας, σχολίασε τα αποτελέσματα ως εξής: «Σταθερά και μελετημένα βήματα, συγκράτηση δυνάμεων, έργα βελτιωτικής φύσεως σε καίριους λειτουργικούς τομείς, παράλληλα με στοχευμένες πρωτοβουλίες σε στρατηγικά επιλεγμένους επιχειρηματικούς τομείς με μελλοντική επίδραση καθόρισαν τη χρήση του 2016. Η είσοδός μας στην Καρτοκινητή Τηλεφωνία και η ενσωμάτωσή της σε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο τετραπλών υπηρεσιών (Σταθερή, Κινητή, Internet και Τηλεόραση), ήταν καθοριστική, καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα εμπλουτισμένων συνδυαστικών προσφορών για την κάλυψη διαφοροποιημένων αναγκών. Επιπλέον, το 2016 αυξήσαμε επιλεκτικά τη δυναμική κάλυψης του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, για να συνδέσουμε Επιχειρηματικούς πελάτες μας, απευθείας με οπτική ίνα, κυρίως από τον τουριστικό κλάδο. Ειδικότερα στην Κρήτη καλύπτουμε το 95% των τοπικών επιχειρήσεων. Τέλος ενισχύσαμε περαιτέρω την τεχνολογική μας υπεροχή σε υπηρεσίες IP, αξιοποιώντας πρώτοι την ευκαιρία να προσφέρουμε υπηρεσίες τεχνολογίας VPU Light καθώς και μέσω υποδομών Rural Broadband, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την εταιρεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα