Ο Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό

Έκτακτη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, στον απόηχο και των εξελίξεων στο θέμα του Ελληνικού, την ώρα που ορατός είναι ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας, ύψους 8 δισ. ευρώ με 70.000 θέσεις εργασίας.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη νέα

αναβολή της συζήτησης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και καθώς φαίνεται πως και η ίδια η κυβέρνηση είναι διχασμένη για το ζήτημα.

«Ναι στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες που θα ισχύουν για όλους» δήλωσε το πρωί ο υπ. Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στηρίζοντας τους αρχαιολόγους. Σε διαφορετική γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σκουρλέτης, από το βήμα της Βουλής, μια ημέρα μετά την αναβολή στο ΚΑΣ, είπε χαρακτηριστικά: «πρέπει να προστατεύουμε την εθνική κληρονομιά, και όχι χάριν της πολιτικής σκοπιμότητας να θέλουμε να καταλύσουμε το θεσμικό πλαίσιο. Διότι οι αρχαιολόγοι σήμερα δίνουν μια μάχη υπεράσπισης αυτής της χώρας και δεν μπορεί για καμιά πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζεται το έργο τους».

«Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό», ανέφεραν χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή την αναβολή της συζήτησης στο ΚΑΣ για την προσεχή Τρίτη 03 Οκτωβρίου.

Στην εισήγησή της η πρόεδρος Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, επικαλούμενη τον αρχαιολογικό νόμο και το άρθρο 12, υποστήριξε ότι όπου υπάρχει χωρική ρύθμιση, και στην επένδυση του Ελληνικού όπως είπε υπάρχει αδιαμφισβήτητα, δεν γίνεται να μην υπάρχει πρωτίστως η κήρυξη ή μη του χώρου ως αρχαιολογικός. Στη συνεχεία ζήτησε από τα μέλη τη διακοπή της συζήτησης, ώστε να προστεθεί ως νέο θέμα η κήρυξη ή μη του χώρου.

Είχε προηγηθεί δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ότι, «η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει. Χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες. Ούτε αυτές όμως να διαρκούν αενάως. Κάθε πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης».

Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τώρα τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό».

«Ο κ. Τσίπρας είναι σε αδυναμία να προχωρήσει την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα