Μένουν Βρυξέλλες Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης...

του Ιωάννη Αντύπα

Στις Βρυξέλλες παραμένουν ως την ερχόμενη Πέμπτη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου έτσι ώστε να συνεχίσουν τις επαφές τους με τους θεσμούς μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όλες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης εκτιμούν πως δεν βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία, καθώς έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος σε πολλά ζητήματα, κυρίως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αποτελεί κύριο μέλημα της στρατηγικής της κυβέρνησης

για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για πολιτική διαπραγμάτευση και τονίζουν ότι στη βραδινή συνάντηση που υπήρξε ήταν παρόντα πιο υψηλόβαθμα από το «επίπεδο» των επικεφαλής των θεσμών, όπως ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο προϊστάμενος του Ντ. Κοστέλο στην Κομισιόν κ. Μάρκο Μπούτι, ακόμη και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι το σχήμα αυτό θα επαναληφθεί την Πέμπτη, καθώς την Τετάρτη, για διάφορους λόγους, κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν κυρίως με το ΔΝΤ για το θέμα των εργασιακών οι κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως υπάρχει ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης για έναν συμβιβασμό και εκτίμησαν πως «το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή τη πίστη».

Παράλληλα οι κυβερνητικοί κύκλοι εστίασαν στο ότι η διαφωνία είναι μόνο με το ΔΝΤ, τονίζοντας πως υπάρχει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιες είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως συνεχίζονται οι διεργασίες και για τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή από το 2019, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με την αποσαφήνιση των «αντισταθμιστικών μέτρων», που θα ενεργοποιηθούν αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3.5% για μετά το πρόγραμμα.

Αναφορικά με τη προνομοθέτηση των μέτρων, για να δείξει πόσο μακριά έχουν φτάσει οι συζητήσεις στην Αθήνα, η κυβερνητική πηγή δήλωσε πως πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% επί του ΑΕΠ, δηλαδή 3,8 δις ευρω, τα οποία χωρίζονται σε 1.9 δις ευρώ από την πλευρά των εσόδων και έπειτα 1.9 δις ευρώ από τις δαπάνες. Η ίδια πηγή τόνισε χαρακτηριστικά πως «το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα