S&P: Οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν ξεφύγει από την κρίση

Ο τραπεζικός κλάδος της Ιρλανδίας έχει ανακάμψει σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οικονομική κρίση του 2008-2011, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P.

Ο κλάδος έχει αφήσει πίσω του την κρίση, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος, τονίζοντας ότι η γενικότερη ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας έχει βελτιώσει την αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με τον S&P, τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το 2016 δείχνουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κερδοφόρα και οι ισολογισμοί τους θα συνεχίσουν

να βελτιώνονται.

Ωστόσο, ο οίκος προειδοποίησε ότι το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (περίπου στο 16% στα τέλη του 2016) παραμένει πρόβλημα.

Η ιρλανδική οικονομία είχε δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, κάτι που είχε μεγάλο αντίκτυπο στον τραπεζικό της κλάδο. Μάλιστα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κρατικοποιήσει δύο τράπεζες, την Permanent TSB και την Allied Irish Banks, αλλά και να διασώσει την Τράπεζα της Ιρλανδίας.

Ωστόσο, πλέον η Ιρλανδία είναι μια από ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ε.Ε. ενώ η «bad bank» που συγκροτήθηκε μετά το κραχ έχει ανακτήσει το 95% των κεφαλαίων που ξόδεψε και ετοιμάζεται να καταγράψει κέρδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα