Eurogroup: Μηδενική πρόοδος - Στόχος μία «συμφωνία-πακέτο»

των Αργύρη Παπαστάθη και Σοφίας Ζαφείρη

Καμία πρόοδος δεν υπήρξε στο σημερινό Eurogroup αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, με δεδομένο, όπως τόνισε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει πρόοδος παραμένουν ορισμένα σημεία-κλειδιά στα οποία υπάρχει διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών,

γεγονός που καθιστά αναγκαία την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, όμως, θα γίνουν στις Βρυξέλλες, γεγονός που αποκλείει την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Ελλάδα. Το νέο στοιχείο είναι ότι θα συγκροτηθεί μία ομάδα εργασίας στις Βρυξέλλες, με εκπροσώπηση στο «κατάλληλο επίπεδο», όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στην οποία οι υπουργοί θα έχουν «άμεση εμπλοκή» σε διαφορετικές συνεδριάσεις ανά θέμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλυσε τις απορίες όλων μας, καθώς διευκρίνησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες, με στόχο να συζητηθούν τα σημαντικά ζητήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Σήμερα είχαμε συνάντηση πριν και μετά το Eurogroup. Εκεί διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχουμε κάνει και ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα. Μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Jeroen Dijsselbloem στο Eurogroup, αποφασίστηκε να έχουμε μία εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, θα μείνουμε εδώ, η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και εγώ, για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουνε μείνει. Βασικά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. Όπως είπε και ο Πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξή του, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις την σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα, στα οποία υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα, η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ, να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα -και αν είναι δυνατόν ούτε κι αυτό- για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μία συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο».

«Οι Θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι ελληνικές Αρχές και οι Θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Θα συνεχίσουν να έχουν εντατικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες, έχοντας στο επίκεντρο τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας από το 2018 και μετά και τις μεταρρυθίσεις στην αγορά εργασίας. Μια τεχνική συμφωνία είναι απαραίτηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος και το "ξεκλείδωμα" της επόμενης δόσης για την Ελλάδα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup θα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία, όπως την χαρακτήρισε «συμφωνία-πακέτο» πριν το όλο θέμα συζητηθεί εκ νέου στο Eurogroup και υπάρξει και πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, αλλά πρώτος στόχος είναι να έχουν επιλυθεί τα εναπομείναντα ζητήματα πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου, χωρίς, όμως, να υπάρχει δέσμευση από καμία πλευρά ότι αυτό θα καταστεί εφικτό.

«Και επειδή θα ρωτήσετε πότε θα γίνει αυτό. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι όλα θα έχουν κλείσει έως το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Στόχος είναι να υπάρξει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπήρξε συζήτηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι «υπάρχει μία σειρά που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για μία σειρά μεταρρυθμίσεων σε εργασιακά, φορολογία, συνταξιοδοτικό σύστημα. Η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις εντός των επόμενων ημερών. Εάν υπάρξει επιτυχής κατάληξη τότε θα πρέπει να επιστρέψουν στο Eurogroup για να επέλθει και πολιτική συμφωνία. Θα πρέπει, όμως, να υπάρξει συμφωνία και σε δημοσιονομικά θέματα, όπως τα μελλοντικά πλεονάσματα και ακολούθως για το ζήτημα του χρέους. Μόλις υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και θεσμών, τότε θα υπάρξουν συζητήσεις για τα εναπομείναντα θέματα».

Από την πλευρά του ο Επίτροπο Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι παραμένουν κάποια ζητήματα τα οποία δεν έχουν λυθεί, όπως αυτά που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και την αγορά εργασίας. Ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Αθήνα ήταν εποικοδομητικές, αλλά αυτό αυτή τη στιγμή θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών. Τόνισε στόχος είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε εντός των επόμενων εβδομάδων να υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα