Στον «αέρα» δείχνει να είναι το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης

Να τιναχτεί στον αέρα κινδυνεύει το σχέδιο για σύγκληση έκτακτου Eurogroup τη Μ. Πέμπτη για να κλείσει μία συμφωνία με τους δανειστές. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής πάντως αναφέρουν ότι το σημερινό ραντεβού Τσακαλώτου - θεσμών επισπεύδεται, με αποτέλεσμα, αντί για τις 16:00, ο ΥΠΟΙΚ να πηγαίνει στο Χίλτον στις 13:00. Ενδειξη ότι πλέον και τα λεπτά μετρούν, καθώς κουαρτέτο και ελληνική κυβέρνηση έχουν στη διάθεση τους μετά βίας 48 ώρες ώστε να φθάσουν σε ένα προσχέδιο κειμένου συμφωνίας.

Όλα αυτά την ώρα που αυξάνονταν οι ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς

δεν υπήρξε επαφή μεταξύ των δύο πλευρών τις τελευταίες μέρες. Πόσο μάλλον που οι πληροφορίες ανέφεραν πως δεν αποτελεί εκκρεμότητα μόνο το τι θα γίνει με τα επιπρόσθετα – προληπτικά – μέτρα και το μηχανισμό επιβολής τους αλλά ακόμα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και στο πακέτο των 5,4 δισ ευρώ, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ενστάσεις.

Οι διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο στο Χίλτον κύλησαν σε τεχνικό επίπεδο και σε μάλλον χαλαρούς ρυθμούς, όπως ανέφεραν και πληροφορίες από το εξωτερικό.

Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν τώρα ότι η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών θα γινόταν το απόγευμα, χωρίς να επιβεβαιώνεται, αφού η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες ακολουθούσε τη στρατηγική της “συσκότισης” με το “μανδύα” της απεργίας της ΠΟΕΣΥ. Όχι μόνο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση απ' τα γραφεία των υπουργών που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για το τι συμβαίνει αλλά και οι ίδιοι οι υπουργοί ακολουθούν «σιγή ασυρμάτου». Κάποιοι μάλιστα έχουν και τη διάθεση ...τρολαρίσματος. Όπως ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος που έλεγε προχθές ότι δεν πρόκειται να μιλήσει, αφού οι δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν απεργία και ότι «για εμάς η απεργία είναι θρησκεία!».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους θεσμούς τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ να προσδιοριστούν σε δεύτερο χρόνο, κάτι που όμως δεν μοιάζει εύκολο. Το ΔΝΤ και κάποιες χώρες της Ευρωζώνης επιθυμούν οι εξοικονομήσεις αυτές να προσδιοριστούν και να θεσμοθετηθούν άμεσα και παράλληλα με τις παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία, ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτό πολιτικά δεν είναι εφικτό και στη βάση αυτή δίνει βάρος στη πολιτική διαπραγμάτευση, ώστε να αποσυνδέσει τη ψήφιση των προληπτικών μέτρων , από το βασικό κορμό των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα ειδική κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις μεθοδεύσεις και τις τακτικές της κυβέρνησης υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο. Εάν μέχρι το πρωί της Τετάρτης το αργότερο δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης για το σύνολο των μέτρων ύψους 9 δισ ευρώ (τα 5,4 δισ ευρώ μαζί με τα “προληπτικά”), δεν πρόκειται να γίνει σύγκληση έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα. Οι επαφές θα σταματήσουν ξανά και πλέον η διαδικασία των συζητήσεων θα επανεκκινήσει μετά το Πάσχα δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της ελληνικής οικονομίας και ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στη χρηματοδότηση του Κράτους ενόψει και των μεγάλων αποπληρωμών ομολόγων.

Σημειωτέον η επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup είναι στις 24 Μαϊου!

Keywords
Τυχαία Θέματα