Ενεργειακή Ασφάλεια, Ανάπτυξη και Διακρατικές Συνεργασίες στο Athens Natural Gas Forum 2016

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή 22 Απριλίου, για 3η συνεχόμενη χρονιά το στρατηγικό συνέδριο για το φυσικό αέριο "Athens Natural Gas Forum".

Σημαντικοί επιχειρηματικοί και πολιτικοί εταίροι, καθώς και δεκάδες εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα, έδωσαν το παρόν στο συνέδριο, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι τάσεις σε μια αναδυόμενη ενεργειακή αγορά όπως αυτή του

φυσικού αερίου, που ανοίγει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα μας. Κοινή πεποίθηση διάχυτη σε όλες τις ομιλίες και συζητήσεις, ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνει ένα πλαίσιο ευκαιριών για τη ναυτιλία και τη βιομηχανία.

Ο κ. Μάκης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του φυσικού αερίου για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων με κομβική σημασία για το μέλλον της χώρας και ανέπτυξε πέντε διακριτούς αλλά και αλληλοεξαρτώμενους άξονες στη βάση των οποίων πρέπει να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες και οι επενδύσεις στον κλάδο του φυσικού αερίου.

Ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο πλωτό αγωγό φυσικού αερίου του κόσμου, που είναι τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς φυσικού αερίου. Συμπλήρωσε ότι ενώ η Ελλάδα είχε κάνει μεγάλους βηματισμούς στην εύρεση υδρογονανθράκων, πλέον τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει στασιμότητα. Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να λειτουργούν υπό ένα ενιαίο εθνικό ενεργειακό δόγμα.

Ο κύριος Θεοχάρης υπογράμμισε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεων της ως προς την προσδοκώμενη επενδυτική έκρηξη. Το υψηλό κόστος ενέργειας φέρνει τις ελληνικές εταιρείες σε δυσχέρεια έναντι του ανταγωνισμού. Πρότεινε ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ και στην αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη. Τέλος, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ενεργά την μετεξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και ότι η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που προκύπτουν.

Σε μια ιδιαίτερη παρουσίαση, ο καθ. κύριος Τάσιος προέβη σε ανάλυση σχετικά με τις μορφές ενέργειας στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, την αιολική, την υδροδυναμκη και την θερμική.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ως Ομιλητές οι κ.κ. Αλέξης Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Δραστηριοτήτων, Μεταφοράς & Εκμετάλλευσης, ΔΕΣΦΑ ΑΕ, Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διεθνών, Εμπορίας, Χαρτοφυλακίου & Προμήθειας Αερίου, ΔΕΠΑ ΑΕ, Κωνσταντίνος Χρόνης, Βοηθός Διευθυντής Υλικού & Προμηθειών, ΔΕΗ ΑΕ, Κωνσταντίνος Κουκλέλης, Πρόεδρος , Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) & Διευθυντής Ενέργειας, ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα