Ινστιτούτο NIESR: Στο 50% η πιθανότητα ύφεσης της βρετανικής οικονομίας τους επόμενους 18 μήνες

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) της Βρετανίας υποστηρίζοντας πως η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει 50% πιθανότητα να βρεθεί σε ύφεση μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Συγκεκριμένα, το think tank, σε έκθεσή του που δημοσίευσε σήμερα, προειδοποιεί πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να καταπολεμήσει την σοβαρή οικονομική ύφεση που αναμένεται να προκληθεί από

την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ

Όπως επισημαίνει το NIESR, 320.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν από το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους και τονίζει ότι η οικονομία είχε μια πιθανότητα 50% να ολισθήσει σε ύφεση κατά τους επόμενους 18 μήνες.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί πάνω από 3% για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια στα τέλη του 2017, καθώς η αδύναμη λίρα θα δώσει ώθηση στην τιμή των εισαγωγών και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δανειστεί επιπλέον 47 δισ. λίρες στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το NIESR.

Το think tank εκτιμά επίσης, ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 0,2% το τρέχον τρίμηνο, από 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο και θα καταγράψει στασιμότητα το υπόλοιπο του έτους. Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1% για το σύνολο του επόμενου έτους, αλλά οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα προκληθεί από τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων μετά το Brexit, η οποία απειλεί να διαταράξει τις σημαντικότερες εμπορικές σχέσεις των επιχειρήσεων. Η αύξηση της ανεργίας, η υποτονική αύξηση των μισθών και η αβεβαιότητα θα πλήξει επίσης τις καταναλωτικές δαπάνες, πρόσθεσε.

Ο Simon Kirby, κύριος ερευνητής στο NIESR, είπε: «Περιμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να βιώσει μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και κατά τη διάρκεια του 2017. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα για μια τεχνική ύφεση στους επόμενους 18 μήνες, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης στο εγγύς μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα