Τσεχία: Αγνοεί την Κομισιόν και εξετάζει να μην δεχτεί κανέναν πρόσφυγα

Την στάση της Ουγγαρίας φαίνεται να υιοθετεί η Τσεχία, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αγνοήσει την απόφαση της Κομισιόν για την μετεγκατάσταση προσφύγων και να μην δεχτεί κανέναν, φοβούμενη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Την πρόταση έκανε ο Τσέχος πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν.

«Η χώρα μας απλά δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτές που συνέβησαν στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η υποδοχή των μεταναστών δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους επιθέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζέμαν.

Η αντίδραση ήταν άμεση από την Κομισιόν, δια στόματος του Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Έτινγκερ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις αποδυναμώνει τη δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής δράσης.

«Πρέπει πλέον με ντροπή να αναρωτηθούμε εάν δεν έχουμε τίποτε να προσφέρουμε στους 300.000 εγκλωβισμένους στο Χαλέπι» είπε ο κος Έτινγκερ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο ffn.

«Οι αποφάσεις για την υποδοχή προσφύγων αποφασίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία και αποτελούν πλέον ευρωπαϊκό Δίκαιο» συνέχισε ο Έτινγκερ. Όποιος υπονομεύει με τέτοιον τρόπο, όπως ο Ζέμαν, την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποδυναμώνει την Ευρώπη συνολικά, τόνισε ο επίτροπος.

Η Τσεχία μαζί με την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, οι λεγόμενες «τέσσερις του Βίσεγκραντ» ύψωσαν «τείχος» απέναντι στο σχέδιο ανακατανομής προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Βάσει των πλειοψηφικών αποφάσεων όμως, η Τσεχία καλείται να υποδεχθεί συνολικά περίπου 2.700 πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα