Το ΙΚΑ στην εποχή της... δισκέτας!

Μπορεί για πολλούς να θεωρείται αδιανόητο στη σημερινή εποχή να μην είναι αυτονόητη η χρήση της τεχνολογίας από μια δημόσια υπηρεσία αλλά στην Ελλάδα όλα είναι και πιθανά και δυνατά. Στην περίπτωσή μας αρνητικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι το ΙΚΑ αλλά και κάποιες ΔΟΥ, όπου προφανώς οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν παραμείνει στις απαρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν – κατά πως λέει

χαριτολογώντας η διαδικτυακή κοινότητα, "η ΙΒΜ δεν είχε καν ΑΦΜ..."!

Αν λοιπόν πιστεύετε πως επειδή ΙΚΑ και Εφορίες διαθέτουν υπολογιστές (!) και θεωρητικά και δίκτυο διασύνδεσης με τα τερματικά των αρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων, αυτομάτως αυτά τα συστήματα είναι και λειτουργικά πλανάστε! Όπως φαίνεται είτε φταίνε τα παρωχημένα μηχανήματα, είτε η "διάθεση" των υπαλλήλων να διευρύνουν τις γνώσεις τους, το μόνο βέβαιο είναι πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο προχωρούν με ρυθμούς χελώντας. Ιδίως στο ΙΚΑ αλλά και σε κάποιες ΔΟΥ που, σύμφωνα με τις καταγγελίες των συναλλασσόμενων αλλά και με βάση επιτόπιο ρεπορτάζ που σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας, αναγκάζουν τους πολίτες αλλά και τους λογιστές να χρησιμοποιούν ... δισκέτες.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες και οι εκπρόσωποί τους - λογιστές καλούνται να επανενεργοποιήσουν τους κωδικούς τους στο ΙΚΑ με δισκέτα (!). Σύμφωνα με τους λογιστές, που καθημερινά συναλλάσσονται με το ΙΚΑ, υπάρχουν ακόμη υποκαταστήματα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας που υποχρεώνουν τους εργοδότες να καταθέσουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) αποθηκευμένες σε δισκέτες. Προσοχή: όχι μέσω mail, ή cd, ούτε καν μέσω usb stick με το αιτιολογικό ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που διαθέτουν τα εκάστοτε γραφεία του ΙΚΑ ή της Εφορίας είναι μεγάλης ηλικίας, παρωχημένης τεχνολογίας και ως εκ τούτου δεν "διαβάζουν" cd ή stickάκια!

Όπως είναι φυσιολογικό η πρακτική αυτή όχι απλώς καθυστερεί την όλη διαδικασία, αλλά κρατάει "όμηρους" το προσωπικό εταιρειών, πολύ δε περισσότερο στην εποχή της μεγάλης κρίσης και της ανεργίας που διάγουμε.

Σε κάθε περίπτωση η ιστορία έχει και την ευτράπελη διάσταση καθώς οι λογιστές κυριολεκτικά έχουν σαρώσει την Αθήνα για να βρουν καταστήματα που ακόμα και σήμερα μπορούν να τους προμηθεύσουν με δισκέτες με τους περισσότερους να έχουν πλέον "μαρκάρει" εκείνα τα καταστήματα γραφικών υλών που διαθέτουν ακόμη "υλικό εγγραφής" της περασμένης δεκαετίας...

Keywords
Τυχαία Θέματα