Τουρκικό δημοψήφισμα: Πρελούδιο για μια γαλλική έκπληξη;

Εν μέσω προειδοποιήσεων, κυρίως από τα δυτικά ΜΜΕ, όπως ο Economist, ότι η Τουρκία διολισθαίνει στη δικτατορία, οι ψηφοφόροι ψήφισαν οριακά υπέρ της αύξησης των εξουσιών του Ερντογάν, με την ελπίδα ότι αυτό θα του επιτρέψει να οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια κι ευημερία, γράφει σε άρθρο του στο Bloomberg, ο πρώην επικεφαλής της Pimco,

Ελ Εριάν.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτό το αφήγημα διακινείται και σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα ούτε οι αγορές, ούτε οι πολιτικοί επιστήμονες να πρέπει να υποτιμούν το τι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν κάποιοι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι προκειμένου να αισθανθούν ότι η χώρα τους γίνεται πιο ισχυρή. Πόσο μάλλον όταν πλησιάζουν σε λίγες μέρες οι γαλλικές εκλογές.

Η οριακή νίκη Ερντογάν με 51,4% έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή, την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία, ενώ και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ γίνονται όλο και πιο τεταμένες.

Το δημοψήφισμα ενισχύει την τουρκική κυβέρνηση. Μεταξύ των πρώτων ενεργειών της ήταν η παράταση για άλλους τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της χώρας, αλλά και η πιθανότητα διεξαγωγής και νέου δημοψηφίσματος για τη θανατική ποινή.

Το τι συνέβη στην Τουρκία είναι μια επανάληψη, σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, σε ΗΠΑ και Βρετανία: Ανήσυχοι, ίσως και θυμωμένοι πολίτες επιζητούν μια στιβαρή ηγεσία ώστε να ξαναπάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους και αυτό συμβαίνει σε ένα διεθνές, αλλά και εγχώριο περιβάλλον ασυνήθιστης αβεβαιότητας.

Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιήσουν κυβέρνηση και Ερντογάν τις νέες τους εξουσίες. Στο μεταξύ, αγορές και πολιτικοί αναλυτές θα πρέπει να θυμούνται πώς ό,τι συνέβη στην Τουρκία την Κυριακή αποτελεί προβολή του τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνονται έτοιμοι να αναλάβουν ρίσκα προκειμένου να έχουν πιο ισχυρή ηγεσία που θα τους οδηγήσει στη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Αυτό, σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, περιέχει τον κίνδυνο μιας εντέλει διολίσθησης σε μεγαλύτερο αυταρχισμό.

Μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί η σκέψη Ελ Εριάν στις γαλλικές εκλογές της 23ης Απριλίου, όπου, μεταξύ άλλων, διασταυρώνουν τα ξίφη τους τρεις αντισυστημικοί υποψήφιοι: η ακροδεξιά Λε Πεν, ο ακροαριστερός Μελανσόν και ο ανεξάρτητος Μακρόν.

Οι τρεις τους έχουν φύγει μπροστά από τους υποψηφίους που στηρίζονται από παραδοσιακά κόμματα, όπως ο Φιγιόν και ο Χαμόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα