Και όμως η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια!

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που έχει συναινέσει επισήμως στην απαίτηση των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% όχι μόνο για το 2018 αλλά και για τα επόμενα δέκα χρόνια! Και αυτό καθώς έχει φροντίσει να βάλει την υπογραφή της σε τέσσερα διαφορετικά μνημονιακά κείμενα με τα οποία δεσμεύεται για τα πολυετή πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε ένα από αυτά μάλιστα υπάρχει σαφής αναφορά στην υποχρέωση

της χώρας να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια. Πρόκειται για το έγγραφο της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report) για την πρώτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2016. Σε αυτό η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει αποδεχθεί και να έχει συμφωνήσει τα εξής: «Εις ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για μια περίοδο 10 ετών, μετά την οποία θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά για να φτάσει στο 1,5% μέχρι το 2040».

Από το απόσπασμα αυτό, της σελίδας 14 στο compliance report του Ιουνίου του 2014 προκύπτει χωρίς καμιά αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι η ελληνική οικονομία θα πιάνει το δυσθεώρητο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα 10 χρόνια! Δηλαδή, οι κύριοι Τσακαλώτος και Τσίπρας έχουν αποδεχθεί την απαίτηση των Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2028 και τώρα προσπαθούν να υπαναχωρήσουν από τη δέσμευσή τους κάνοντας πως δεν αναγνωρίζουν αυτά τα κείμενα!

Δείτε ολόκληρη την έκθεση

Τα υπόλοιπα κείμενα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για πολυετή λιτότητα είναι:

- Στο 3ο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015, αναφέρεται ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να διασφαλίζουν τον βιώσιμο χαρακτήρα των δημόσιων οικονομικών και να επιτυγχάνουν σημαντικά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα μειώνουν σταθερά το λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. Οι αρχές θα συνεχίσουν, αντίστοιχα, να ακολουθούν μια νέα δημοσιονομική πορεία, βασισμένη στην επίτευξη στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους -1/4­, 0,5, 1 3/4­ και 3,5% του ΑΕΠ το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018 και μετέπειτα, αντιστοίχως».

- Στο Eurogroup της 25ης Μαΐου ο στόχος για πολυετή πρωτογενή πλεονάσματα επαναλαμβάνεται αλλά χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ο ασαφής όρος «μεσοπρόθεσμα». Στην ανακοίνωση της Ευρωομάδας αναφέρεται ότι η συμφωνία «παρέχει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους πρωταρχικούς στόχους του πλεονάσματος του προγράμματος ΕΜΣ (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα), με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Δημοσιονομικού συμφώνου».

- Στη δήλωση συμπερασμάτων του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 οι στόχοι για μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επαναλαμβάνονται, αλλά πλέον μπαίνει στο τραπέζι και η υποχρέωση της Ελλάδας να λάβει μέτρα που να διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Το Eurogroup υπενθύμισε ότι ο πρωταρχικός στόχος επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης την σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που να είναι συνεπής με τις φορολογικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν αυτό τον στόχο».

Keywords
Τυχαία Θέματα