Η επιβάρυνση των επενδυτών «κολλάει» τις συζητήσεις Ιταλίας - Κομισιόν για τη διάσωση των τραπεζών

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena και των υπόλοιπων ιταλικών τραπεζών έχουν «κολλήσει» στο αν οι πιστωτές θα είναι εκείνοι που θα χάσουν σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις συζητήσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg,

επικαλούμενο άτομο που γνωρίζει καλά το θέμα, το προληπτικό αυτό σχέδιο της Ιταλίας για ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών είναι σύμφωνο με τους κανόνες εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τράπεζες, οι οποίες επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τους δανειστές, όταν εμφανίζονται ελλείψεις σε κεφάλαια κατά τη διάρκεια των stress tests.

Η Ιταλία υποστηρίζει ότι σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα πρέπει να υπάρχει μηδενικό ή πολύ μικρό κόστος για τους κατόχους ομολόγων, επειδή οι κανόνες δεν αναγκάζουν τον επιμερισμό των βαρών, όταν οι απώλειες είναι υποθετικές, επισήμανε η ίδια πηγή και πρόσθεσε πως Ιταλία και Επιτροπή είναι ακόμα μακριά από την επίτευξη συμφωνίας, επειδή η κατανόηση των κανόνων διαφέρει. Σε περίπτωση που εγκριθεί το σχέδιο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για άλλους δανειστές πρόσθεσε.

Ο Lorenzo Bini Smaghi, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ο οποίος προεδρεύει τώρα στη Societe Generale δήλωσε χθες ότι η τραπεζική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις προς τους δανειστές θα πρέπει να επανεξεταστούν για να αποτρέψουν μια μεγαλύτερη αναταραχή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ιταλικές τράπεζες θα πωλήσουν τις μετοχές ή τις μετατρέψιμες ομολογίες, διασφαλίζοντας ότι το κράτος θα συμφωνήσει να τα αγοράσει αν μείνουν απούλητα, ενεργώντας ως ασπίδα προστασίας.

Η Ιταλία στοχεύει στην ανακεφαλαιοποίηση πάνω από 5 δισ. ευρώ για την Banca Monte dei Paschi di Siena για την κάλυψη των ζημιών μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει κατά 10 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια σε τρία χρόνια και να ενισχύσει τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ένα άτομο που γνωρίζει καλά το ζήτημα στο Bloomberg, το σχέδιο θα αποτύχει σύντομα, προσθέτοντας ότι είναι απίθανη μια συμφωνία πριν από τις 29 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα