Η αβεβαιότητα ασκεί πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα

Σε αύξηση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα μέσω του προγράμματος ELA προχώρησε το ΔΣ της ΕΚΤ προκειμένου να χαλαρώσουν οι πιέσεις ρευστότητας που δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απ' την παράταση της αβεβαιότητας.

Πλέον το ανώτατο όριο, έπειτα από σχετική εισήγηση της ΤτΕ, καθορίζεται έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στα 46,6 δισ ευρώ από 46,2 δισ ευρώ πριν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ

«η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισεκ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την αρχή της χρονιάς οι εκροές καταθέσεων προσεγγίζουν τα 4 δισ ευρώ καθώς από τη μία ανακόπηκαν οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, αφετέρου ένα τμήμα από το «νέο χρήμα», που δεν υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls, αφαιρέθηκε απ' τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τραπεζικά στελέχη ανησυχούν για το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για μία συμφωνία κυβέρνησης - πιστωτών πηγαίνει από παράταση σε παράταση, γεγονός που εμποδίζει την αποκατάσταση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Εκτιμούν δε ότι με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος που είχαν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα για αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά 10 δισ. ευρώ το 2017, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα μέσα στους επομένους 9 μήνες να μπουν καταθέσεις 1,05 δισ. ευρώ μηνιαίως στο σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα