Γιατί κανένας δεν εμπιστεύεται το Νο1 νόμισμα σε αποδόσεις

Το μανάτ είναι το νόμισμα των Αζέρων. Το 2016 ήταν μια χρονιά τεράστιων διακυμάνσεων, ωστόσο, από τις αρχές του 2017, το αζέρικο νόμισμα έχει κάνει ράλι 13%.

Επί μια δεκαετία το μανάτ σημείωνε κέρδη χτίζοντας έτσι σιγά – σιγά την εμπιστοσύνη αγοράς και επενδυτών, η οποία ωστόσο καταστράφηκε μετά από δύο υποτιμήσεις.

Ακόμα και μετά από το ράλι που ανέδειξε το μανάτ ως το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου, η αγορά του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει πειστεί. Ακόμα και η λίγη εμπιστοσύνη που είχε μείνει προς το νόμισμα της μικρής χώρας που βρέχεται από την Κασπία Θάλασσα,

εξανεμίστηκε μετά την απώλεια της μισής του αξίας και πλέον το 2015, ενώ το 2016 οι απότομες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, σκόρπισαν τον πανικό.

«Δεν έχω δολάρια και αν είχα δεν θα τα πουλούσα για μανάτ, γιατί δεν είναι αξιόπιστο νόμισμα. Συνέχισε να χάνει αξία πέρυσι, ακόμα και μετά από δύο υποτιμήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά μια λογίστρια από το Αζερμπαϊτζάν.

Η επιστροφή του μανάτ υπογραμμίζει το χάσμα μεταξύ μιας οικονομίας που πάει να ανακάμψει μετά την πρώτη της ύφεση μέσα σε δυο δεκαετίες και τον διψήφιο πληθωρισμό, αλλά και τις αναταράξεις του νομίσματος.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η ανάκαμψη του μανάτ είναι προσωρινή και την αποδίδουν σε συγκυριακούς παράγοντες, αναφέρουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι εκτιμάται ως πολύ πιθανό να συνεχιστεί η υποτίμηση του νομίσματος κατά το β' εξάμηνο του 2017, κυρίως αν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν από τα τρέχοντα επίπεδα.

Μέχρι στιγμής, το νόμισμα της τρίτης μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αντιστάθηκε στην πτώση 10% που σημείωσε η τιμή του μπρεντ από τον Ιανουάριο και ενισχύθηκε κατά 13% την ίδια περίοδο.

Οι Αζέροι πάντως διατηρούν τις περισσότερες καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα . Το ποσοστό των καταθέσεων σε δολάρια αυξήθηκε στο 81,3% τον Ιανουάριο από 79,6% στα τέλη του 2016.

«Για εμάς, ο οδηγός εμπιστοσύνης για το μανάτ συνίσταται στο πόσες καταθέσεις είναι σε δολάρια», αναφέρει στέλεχος της Fitch, για να συμπληρώσει ότι από τις υποτιμήσεις του αζέρικου νομίσματος και μετά, η στροφή στο δολάριο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα