Γιατί πρέπει να φοβάστε πολύ εάν επενδύετε μακροπρόθεσμα

Το να κλείνει κανείς τα 30 μόλις έγινε πιο τρομακτικό.

Μία επερχόμενη κατάρρευση των επενδυτικών αποδόσεων σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας σήμερα θα πρέπει να εργαστούν επτά χρόνια περισσότερο ή να αποταμιεύσουν σχεδόν τα διπλάσια ώστε να φθάσουν να έχουν το ίδιο “μαξιλάρι ασφαλείας” που έχει η προηγούμενη γενιά.

Αυτό τουλάχιστον λέει το σκέλος ερευνών της McKinsey & Co. σε μία νέα

έρευνα που υποστηρίζει ότι οι επενδυτές όλων των ηλικιών πρέπει να εγκαταλείψουν τις μεγάλες προσδοκίες για αυξημένα κέρδη.

Η εταιρεία ερευνών σημειώνει πως τα τελευταία 30 χρόνια ήταν η «χρυσή εποχή» εξαιρετικών – προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό – αποδόσεων χάρη σε μία σειρά από παράγοντες που όμως δεν θα επαναληφθούν. Σε αυτούς περιλαμβάνουν την πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, την αύξηση των εταιρικών κερδών και την επέκταση της σχέσης τιμής προς κέρδη (PE) στις χρηματαγορές.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Αποδόσεις υπό εξαφάνιση: Γιατί οι επενδυτές πρέπει να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες τους» οι επόμενες δύο δεκαετίες δεν θα είναι καν ελκυστικές, ακόμα και με την αισιόδοξη υπόθεση ότι η παγκόσμια οικονομία ξεφύγει απ' την πρόσφατη αναταραχή και επαναλάβει την ανάπτυξη της με μεγαλύτερο ρυθμό.

«Είχαμε μία τέλεια περίοδο 30 ετών από άποψη αποδόσεων. Ξεπέρασαν κατά πολύ το μ.ο. των τελευταίων 100 ετών», λέει ο διευθυντής της McKinsey στο Λονδίνο Richard Dobbs. «Αυτή η εποχή φθάνει στο τέλος της», συμπληρώνει.

Ήδη οι επενδυτές σε ομόλογα απεκόμισαν τα περισσότερα κέρδη απ' την πτώση του πληθωρισμούς και των επιτοκίων απ' τα υψηλά επίπεδα που κυριαρχούσαν τη δεκαετία του '70.

Πιο δύσκολος δρόμος

Στο μεταξύ οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές εταιρείες, θα δυσκολεύονται περισσότερο να αυξήσουν τα κέρδη τους λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού απ' τις εταιρείες των αναδυόμενων αγορών και απ' τις μικρότερες επιχειρήσεις που πλέον μπορούν να έχουν πρόσβαση στην διεθνή αγορά μέσω του διαδικτύου, όπως λέει ο Dobbs.
Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως δεν είναι μόνο οι σημερινοί 30άρηδες που κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές εφόσον επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες προοπτικές, αλλά και άλλοι ιδιώτες επενδυτές.
Επίσης, όπως λέει ο Dobbs, λόγους για να ανησυχούν έχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και τα κληροδοτήματα των πανεπιστημίων
Το χρηματοδοτικό χάσμα σχεδόν 1 τρισ δολ. που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Πολιτειακά και τοπικά συνταξιοδοτικά συστήματα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν εάν επιβεβαιωθούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της McKinsey. Από την άλλη τα πανεπιστημιακά κληροδοτήματα θα μπορούσαν να έχουν ετήσιες απώλειες ως 19 δισ δολ!

Δύο δρόμοι

Στην έκθεση η McKinsey αναλύει δύο δρόμους για την οικονομία και τις χρηματαγορές τα επόμενα 20 χρόνια.

Στο σενάριο βραδείας ανάπτυξης, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά μ.ο. 1,9% ετησίως, ενώ στις άλλες μεγάλες οικονομίες του κόσμου κατά 2,1%. Σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτικές επιστροφές θα είναι χαμηλότερες του μ.ο. της περιόδου 1984 – 2014.

Στο σενάριο της ανάκαμψης, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα φθάσει το μ.ο. Των τελευταίων 30 ετών, δηλαδή 2,9% ετησίως, και των υπολοίπων μεγάλων οικονομιών 3,4%. Και πάλι όμως σε αυτή την περίπτωση, λέει η McKinsey οι επενδυτικές επιστροφές θα είναι μικρότερες απ' αυτές της “χρυσής εποχής” όταν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια υποχωρούσαν και τα περιθώρια κέρδους αυξάνονταν.

Η έκθεση της McKinsey επικεντρώνεται στις αμερικανικές και δυτικοευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων και δεν λογαριάζει τις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως γιατί λείπουν τα αξιόπιστα μακροπρόθεσμα στοιχεία.

«Μπαίνουμε σε μία περίοδο πολύ χαμηλών αποδόσεων», λέει ο Dobbs και συμπληρώνει: «Αυτό θα έχει κάποιες σημαντικές συνέπειες για όλους τους τύπους των επενδυτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα