BoJ: Απόφαση – έκπληξη με διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις αγορές, διατηρώντας αμετάβλητη την επιτοκιακή της πολιτική, την ώρα που το ισχυρό γεν και η ασθενική κατανάλωση απειλούν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη.

Έτσι, η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητο τον στόχο για τις αγορές assets στα 80 τρισ. γεν (ή 718

δισ. δολάρια) ετησίως, με στόχο να διοχετευθούν περισσότερα κεφάλαια για την τόνωση της ανάπτυξης του πληθωρισμού.

Επίσης, η BoJ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,1% που χρεώνει σε ορισμένες καταθέσεις που διακρατούν οι εμπορικές τράπεζες.

Η απόφαση αυτή της κεντρικής τράπεζας για μη λήψη δράσης έρχεται παρά την περαιτέρω επιδείνωση στο οικονομικό τοπίο της Ιαπωνίας σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση πολιτικής, στα μέσα Μαρτίου.

Η κεντρική τράπεζα καθιέρωσε ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού αξίας 300 δισ. γεν για να βοηθήσει τις περιφερειακές τράπεζες γύρω από το νότιο νησί Kyushu της Ιαπωνίας, που αποτέλεσε το επίκεντρο των πρόσφατων σεισμών.

Αναλυτές της Maybank σημειώνουν ότι η BoJ «είναι πιθανό να βρουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στην οικονομία, την ώρα που έρχονται οι εκλογές της Άνω Βουλής στις αρχές του καλοκαιριού».

Η CMC Markets αναφέρει: «Είναι πιθανό ότι η κεντρική τράπεζα "ξεμένει" προσωρινά από εργαλεία τόνωσης της οικονομίας ή χρειάζονται πιο πολύ χρόνο να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων».

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει πληθωρισμό 2% κατά τη διάρκεια οτυ οικονομικού έτους 2017 που λήγει τον Μάρτιο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα