Sell off 3,6% στο Τόκιο - Απογοήτευσε τις αγορές η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Πτώση κατέγραψαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές την Πέμπτη, με το χρηματιστήριο του Τόκιο να «οδηγεί» τις απώλειες με «βουτιά» 3,6%, ύστερα από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να αφήσει αμετάβλητη την νομισματική της πολιτική, απογοητεύοντας τους επενδυτές που περίμεναν περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 0,2% στις 131,04 μονάδες, διαγράφοντας

τα πρωινά κέρδη, έως και 0,7%.

Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 3,6% στις 16.666 μονάδες, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα υποχώρησε κατά 0,8% στις 2.930 μονάδες και ο Kospi έκλεισε με πτώση 0,72% στις 2.000 μονάδες. Το θετικό έδαφος διατήρησαν ο ASX 200 με κέρδη 0,73% στις 5.225 μονάδες και ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ που έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 21.424 μονάδες.

«Ήταν μεγάλο σοκ. Στη αγορά συναλλάγματος, στις μετοχές, παντού, φαίνεται η αντίδραση των αγορών. Δεν το περιμέναμε, ήταν πολύ απογοητευτικό» σχολιάζει ο Nader Naeimi, αναλυτής αγορών στην AMP Capital Investors Ltd., σχετικά με την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, να κρατήσει σταθερό στα 80 τρισ. γεν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια.

Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν νέα χαλάρωση στη σημερινή συνεδρίαση.

Ως αποτέλεσμα, το γεν ενισχύθηκε κατά 1,9% έναντι του δολαρίου, οδηγώντας σε sell off τις μετοχές.

Οι ιαπωνικές εξαγωγικές μετοχές δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις με τις Toyota, Nissan και Honda να υποχωρούν κατά 2,7%-3,55%.

Οι τραπεζικές μετοχές της Ιαπωνίας επίσης κατέγραψαν μεγάλη πτώση. Η Mitsubishi UFJ υποχώρησε κατά 5,06%, η SMFG κατά 5,21% και η Nomura κατά 4,9%.

Η δεικτοβαρής μετοχή Fast Retailing υποχώρησε κατά 5,05%.

Πριν την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η κεντρική τράπεζα της Ν. Ζηλανδίας επίσης άφησε αμετάβλητο το επιτόκιό της στο 2,25%.

Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι οι παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί λόγω της αδυναμίας από την Κίνα και τις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης NZX 50 ενισχύθηκε 0,5% με το δολάριο Ν. Ζηλανδίας να ενισχύεται κατά 1,45% στο 0,6929 έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την απόφαση της RBNZ.

Keywords
Τυχαία Θέματα