Γαλλογερμανική συμμαχία για την ορθή φορολόγηση Google, Apple και Amazon

Οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης συνεργάζονται με στόχο να καλύψουν τα νομικά κενά που επέτρεψαν σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google, η Apple, η Facebook και η Amazon, να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που καταβάλλουν και να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς που κατέχουν στην Ευρώπη, σε βάρος όμως των εταιρειών της ευρωπαϊκής

ηπείρου.

Η Γαλλία θα προτείνει «απλούστερους κανόνες» για την «πραγματική φορολόγηση» των εταιρειών τεχνολογίας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους της ΕΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας, ανέφερε στο Bloomberg, o Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ, παραπονούμενος ότι η ΕΕ παίρνει με αξιοσημείωτα βραδύ ρυθμό πρωτοβουλίες για το θέμα.

«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να υπερασπίζεται το οικονομικό της συμφέρον – η Κίνα το κάνει, οι ΗΠΑ το κάνουν», είπε, για να προσθέσει: «Δεν μπορείς να επωφελείσαι και να κάνεις μπίζνες στην Ευρώπη χωρίς να πληρώνεις τους φόρους όπως κάνουν γαλλικές και γενικότερα ευρωπαϊκές εταιρείες». Οι εν λόγω εταιρείες έχουν επανειλημμένως εκμεταλλευτεί νομικά παραθυράκια ή φιλικές σχέσεις με διάφορα κράτη που τους εξασφαλίζουν ευνοϊκή μεταχείριση.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η Κομισιόν επέβαλε στην Apple την πληρωμή φόρων 13 δισ. ευρώ συν τους αναδρομικούς τόκους, με το αιτιολογικό ότι το Δουβλίνο, παρανόμως, μείωσε τις φορολογικές υποχρεώσεις της αμερικανικής εταιρείας. Κατά της απόφασης έχουν προσφύγει τόσο η Apple, όσο και η Ιρλανδία.

Ο περιορισμός των τεχνολογικών επιχειρήσεων αποτελεί μέρος της προσέγγισης του προέδρου Μακρόν για την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, αφού είδε από πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας πώς οι γαλλικές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται με χώρες όπου οι φόροι και οι πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης είναι χαμηλότερες.

Για το σκοπό αυτό, Ο Μακρόν απευθύνει μια εκ νέου έκκληση προς τα 19 κράτη - μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να ευθυγραμμίσουν τα φορολογικά τους συστήματα. Ο Λεμέρ είπε ότι η υπόσχεση Μακρόν να μειώσει τους εταιρικούς φόρους στο 25% μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Κάλεσε δε τις χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές να τους αυξήσουν.

«Η Γαλλία καταβάλλει "σημαντικές προσπάθειες"», δήλωσε ο Λεμέρ . «Ζητάμε από άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης να καταβάλουν παρόμοια προσπάθεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα