Νέα απεργία στην Εγνατία – Από παράταση σε παράταση η παραχώρηση

Με νέα 24ωρη απεργία αύριο, Τρίτη, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδό ΑΕ», αντιδρώντας στην κατασκευή νέων σταθμών διοδίων, αλλά και στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου. Η απεργία θα γίνει κατά την ημέρα διεξαγωγής των διαγωνισμών κατασκευής των σταθμών διοδίων Καβάλας και Στρυμονικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι διεκδικούν

μεταξύ άλλων την άμεση έναρξη υλοποίησης του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων στην Εγνατία Οδό, με φορέα υλοποίησης την ομώνυμη εταιρεία.

Σημειώνεται ότι αύριο είχε προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή των σταθμών διοδίων Καβάλας και Στρυμονικού (επίσης στον κάθετο άξονα Λαγκαδά - Προμαχώνα). Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει αναβληθεί πέντε φορές μέχρι σήμερα. Οι δανειστές και η κυβέρνηση είχαν, μάλιστα, συμφωνήσει να ενταχθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού ως προαπαιτούμενο της πρόσφατης δόσης.

Στο μεταξύ έως το τέλος του χρόνου, θα γίνει ο διαγωνισμός για τα αναλογικά διόδια, προανήγγειλε μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Θάνος Βούρδας. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο σύστημα καθώς ο κάθε οδηγός θα πληρώνει για την απόσταση που θα κάνει.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι οι προβλέψεις της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και οι δεσμεύσεις της χώρας μέσω του μνημονίου για εκκίνηση της διαδικασίας παραχώρησης της Εγνατίας Οδού εντός του 2017 φαίνεται δύσκολο έως αδύνατο να τηρηθούν.

Με βάση την Κοινή Υπουργική Αποφαση για τους μετωπικούς σταθμούς Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων απώτατος χρόνος λειτουργίας είναι η 31η Αυγούστου 2017, για το μετωπικό σταθμό διοδίων Σιάτιστας η 1η Νοεμβρίου 2017, για τους σταθμούς διοδίων Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμονικού η 10η Οκτωβρίου 2017, για το μετωπικό σταθμό διοδίων στο Αρδάνιο η 1η Νοεμβρίου 2017 ενώ την ίδια ημερομηνία προβλέπεται να λειτουργήσει και το σύνολο των 20 πλευρικών σταθμών διοδίων. Κι αυτό γιατί, ακόμα και αν κατακυρωθεί αύριο ο διαγωνισμός για τους σταθμούς διοδίων σε Καβάλα και Στρυμονικό θα απαιτηθούν πέντε με έξι μήνες για την κατασκευή και λειτουργία τους.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει σαφές με ποιον τρόπο θα τιμολογούνται τα διόδια στην Εγνατία Οδό ώστε να γνωρίζουν και οι πιθανοί υποψήφιοι τα μελλοντικά έσοδα από αυτά.
.

Keywords
Τυχαία Θέματα