Γκόλφ Αφάντου: Πώς το ΥΠΠΟ τινάζει στον άερα, ένα έργο που περιμένει …40 χρόνια

Σφοδρές αντιδράσεις για το νέο «μπλόκο» στην επένδυση του πολυσυζητημένου πλέον γκόλφ Αφάντου, την οποία «τρέχει», ως γνωστόν, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να επαναοριοθετήσει και να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογική ζώνη έκταση 10.000 στρεμμάτων στην περιοχή.

«Η χώρα μετατρέπεται σε παγίδα επενδυτών και παραπαίει μεταξύ αυτοκαταστροφής και αυτογελοιοποίησης», ήταν η αντίδραση που ήρθε δια στόματος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, ο οποίος μάλιστα απέστειλε και σχετική επιστολή προς

την κυβέρνηση, απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, στους Υπουργούς Επικρατείας κκ Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και στην Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά.

Σημειώνεται εδώ ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 70, τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων, 21η Απριλίου 2016), η από 10 Μαρτίου 2016 υπ’ αρίθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ57/68153/38450/3273/788 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά, με την οποία εγκρίνεται η αναοριοθέτηση του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου – Τραουνού – Αφάντου.

«Μια απλή εξέταση του χάρτη που συνοδεύει την εν λόγω απόφαση, καταδεικνύει ότι πλέον έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της προς αξιοποίηση έκτασης που αφορά στην επένδυση, γεγονός που δεν μπορεί να διαφεύγει της γνώσης των εμπνευστών της εν λόγω απόφασης ότι θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος, για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει την δέσμευση να υλοποιήσει», αναφέρεται στην επιστολή. «Ευελπιστούμε ότι έστω τώρα, την ύστατη στιγμή, θα γίνουν αντιληπτές οι καταστροφικές επιπτώσεις της ανωτέρω απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού και θα γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες, άλλως πραγματικά αναρωτιόμαστε τι πια μπορούμε να περιμένουμε από μια τέτοια Πολιτεία… Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της πατρίδας μας είναι μία υπόθεση και ένας στόχος που μας αφορά όλους».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις όχι μόνο για το νησί της Ρόδου, αλλά, γενικότερα, για ολόκληρη την χώρα: «Το νησί της Ρόδου περιμένει επί δεκαετίες την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου, που τόσο έχει ανάγκη. Μια επένδυση που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, τινάζεται στον αέρα, λίγο πριν μπει στην φάση της υλοποίησης. Προκαλεί σοκ η επιπολαιότητα με την οποία ελήφθη, χωρίς εκείνοι που την έλαβαν να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν στη Ρόδο αλλά και στην Ελλάδα συνολικά. Η ελληνική πολιτεία με αποφάσεις όπως αυτή, στέλνει διεθνώς το καθόλα αρνητικό μήνυμα της έλλειψης σοβαρότητας που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και της γελοιοποίησης, ενώ παράλληλα συμβάλει στην εμπέδωση ενός εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος και δείχνει τον δρόμο της φυγής σε κάθε πιθανό επενδυτή, σε μια που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγει από το τέλμα».

«Αν η απόφαση αυτή, που καμία λογική δεν την υπαγορεύει, παρά μόνο η ανοησία και η επικίνδυνη ιδεοληψία ανθρώπων που αρνούνται πεισματικά να δουν την πραγματικότητα, δεν ανακληθεί άμεσα, θα έχει εγκληματικές επιπτώσεις για το νησί της Ρόδου και για την αναπτυξιακή προοπτική του, την ώρα μάλιστα που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας” ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι “ενώ η χώρα κρέμεται στην άβυσσο από μια κλωστή, κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση, προσκολλημένοι στο παρελθόν, χωρίς καμία συναίσθηση της πραγματικότητας, προτιμούν να επιδίδονται σε ληστρικές φορολογικές επιδρομές, να εξαντλούν την ελληνική κοινωνία με συνεχή μέτρα λιτότητας και να προτάσσουν παρωχημένες και ξεπερασμένες από την ίδια τη ζωή αντιλήψεις, αντί να δουν σοβαρά και με την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις τις επενδύσεις, ως την μόνη διέξοδο από την κρίση».

Ειδικά για το νησί της Ρόδου, αναφέρεται ότι το νησί γίνεται και πάλι στόχος. «Αποφάσεις έωλες, αστήρικτες και καταστροφικές για την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη, όπως αυτή για το Γκολφ Αφάντου, έφεραν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, να έχουν χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από όλες τις Περιφέρειες της Ευρώπης. Δυστυχώς συνεχίζουν ακάθεκτοι και με μανία καταστροφική».

Η «περιπέτεια» της επένδυσης

Η αξιοποίηση της έκτασης Γκόλφ Αφάντου είναι στο τραπέζι εδώ και …δεκαετίας και συζητείται ήδη από τη δεκαετία του ’70. Τώρα, η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού είναι η τελευταία και ίσως πιο καίρια – από μια σειρά επιπλοκές που έχουν ταλανίσει τη συγκεκριμένη επένδυση, την οποία έχει αναλάβει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και για την οποία, ενώ έχουν ήδη αναδειχθεί από τον Ιούλιο 2014 οι ανάδοχοι (με συνολικό τίμημα για την παραχώρηση της έκτασης που ανέρχεται σε 42,1 εκατ. ευρώ), προκύπτουν διαρκώς προβλήματα.

Η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ για τη συγκεκριμένη επένδυση είχε καθυστερήσει, καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αρ. 26/2015 απόφαση του έκρινε ότι περίπου 31,6 στρέμματα της συνολικής προς αξιοποίηση έκτασης είχαν εσφαλμένο χαρακτηρισμό από τον προσήκοντα και πριν γίνει πλήρης επεξεργασία του επενδυτικού σχεδίου έπρεπε τα ΤΑΙΠΕΔ να διορθώσει το χαρακτηρισμό αυτό και να επανυποβάλλει το ΕΣΧΑΔΑ προς έγκριση.

Τώρα, το επίμαχο ακίνητο έκτασης 200 στρεμμάτων, που αποτέλεσε αντικείμενο της όλης παρέμβασης των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, βρίσκεται πάνω από την περιοχή «Σπηλιές Τραουνού», στο οποίο ο επενδυτής, ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τα όσα έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας, δεν σκόπευε να δομήσει, και τυχόν οποιαδήποτε μεταγενέστερη παρέμβαση, προβλέπεται ότι θα περνούσε από τον έλεγχο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η περίπτωση της επένδυσης στην περιοχή πέριξ του Γκόλφ Αφάντου είναι χαρακτηριστική του ’’παραλόγου’’ που χαρακτηρίζει το ελληνικό Δημόσιο: για την αρχαιολογική προστασία 200 στρεμμάτων (ζήτημα που σε κάθε περίπτωση μπορεί να ρυθμιστεί με απλές στοχευμένες ενέργειες) η Ελληνική Πολιτεία με την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού καταδεικνύει ότι όχι μόνο δεν έχει αντίληψη των δεδομένων της υπόθεσης και των νομικών δεσμεύσεων που έχουν προηγηθεί, και δεσμεύει, χαρακτηρίζοντας ως αρχαιολογική, μια έκταση 10.000 στρεμμάτων (!), «δείχνοντας ουσιαστικά σε όσους έχουν σκέψη ή πρόθεση να επενδύσουν στην Ελλάδα, τον δρόμο της φυγής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της Περιφέρειας...

Keywords
Τυχαία Θέματα