ΕΚΤ: Ποιοι πίεσαν για μεγαλύτερη παράταση του QE

Υπήρξαν κεντρικοί τραπεζίτες που άσκησαν την επιρροή τους προκειμένου να επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά εννιά και όχι έξι μήνες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκείνοι που θεώρησαν ότι υπάρχει ανάγκη για χρονική παράταση της εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ ήταν οι αξιωματούχοι της Νότιας Ευρώπης, όπως αναφέρουν πηγές που έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων.

Όπως

έγινε γνωστό, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ πρότειναν να συνεχιστεί η ποσοτική χαλάρωση και μετά τον Μάρτιο, όχι για άλλους έξι, αλλά για άλλους εννέα μήνες, μέχρι δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, είχε κάνει λόγο για παράταση του προγράμματος κατά έξι μήνες.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 60 δισ. από 80 δισ. προηγουμένως, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως αριστοτεχνική διπλωματία από πλευράς Ντράγκι, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει λόγω της απομάκρυνσης της απειλής να διολισθήσει η Ευρωζώνη σε καθεστώς αποπληθωρισμού.

Όπως είπε, εξάλλου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, «η απόφαση ελήφθη με ευρύτατη αποδοχή», ενώ ανακοίνωσε και τις νέες προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στο 1,7% το 2019 από 0,2% φέτος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την χορήγηση μεγάλης κλίμακας στήριξης της οικονομίας για άλλους 12 μήνες, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα της ΕΚΤ να αντιδράσει στα οικονομικά στοιχεία που αναμένονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα