Δεμένα τα πλοία μέχρι την Κυριακή - Στερεύουν από καύσιμα και προμήθειες τα νησιά

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Ο αποκλεισμός της νησιωτικής χώρας λόγω της απεργίας της ΠΝΟ που συνεχίζεται μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής επιδεινώνει τα προβλήματα, μέρα με την ημέρα. Οι επιστολές διαμαρτυρίας των κατοίκων αλλά και επίσημων φορέων φθάνουν συνεχώς στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στα καταστήματα

των νησιών έγινε επιδρομή αφού τα νοικοκυριά έσπευσαν να αγοράσουν προμήθειες. Υπάρχουν πλέον ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης αλλά και στα καύσιμα η τιμή των οποίων ανέβηκε σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές ενώ ξεπουλάνε τα βενζινάδικα και την ακριβή βενζίνη.

Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι «η μακρά αυτή απεργία, έχει νεκρώσει την κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών, τα οποία στερούνται πλέον, όχι μόνο προϊόντων, καυσίμων και άλλων πρώτων υλών και λοιπών αγαθών, αλλά και της δυνατότητας να αντιμετωπίσουν επείγοντα θέματα, κυρίως, υγείας των πολιτών» και προσθέτουν: «η συνέχιση της ζωής στη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στην διακριτική ευχέρεια οιασδήποτε ομάδας». Η εορταστική περίοδος κάνει την κατάσταση χειρότερη. Προβλήματα υπάρχουν και στις διεθνείς μεταφορές αφού δεν ταξιδεύουν στις γραμμές της Αδριατικής τα πλοία με ελληνικά πληρώματα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπογράμμισε το βράδυ της Πέμπτης σε έκτακτη συνέντευξη τύπου πως μετά τη δική του δέσμευση ότι δεν θα αλλάξει προς το χειρότερο το φορολογικό πλαίσιο για τους ναυτικούς αλλά και τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Όπως τόνισε η κυβέρνηση έχει συμπεριφερθεί στους ναυτικούς όπως σε κανέναν άλλον κλάδο που στενάζει κάτω από τα οικονομικά βάρη, αφού από τις συζητήσεις με τους θεσμούς αποσύρθηκε ακόμη και η πρόταση για αύξηση 3% του φορολογικού συντελεστή για τα κατώτερα πληρώματα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα λυθεί με διάλογο και όχι μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας. Για επιστράτευση των ναυτικών ούτε λόγος να γίνεται όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας. Οι συνδικαλιστές ζητούν πλέον εγγράφως τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών για τη διατήρηση ως έχει του φορολογικού τους πλαισίου.

Για τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της ναυτοσύνης, όπως, μεταξύ άλλων, τη μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, τις συνθέσεις πληρώματος για τα επιβατηγά πλοία, το συνταξιοδοτικό, το εφάπαξ και τη ΣΣΕ το Υπουργείο «δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διάλογο, καλώντας τον κάθε φορά αρμόδιο Υπουργό και την ΠΝΟ σε συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, μπορούμε να κάνουμε την πρώτη συνάντηση, με τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης».

Στην Κρήτη, οι αγρότες που βλέπουν πολλά από τα προϊόντα τους να σαπίζουν μια και δεν μπορούν να τα αφήσουν εσαεί στα θερμοκήπια, προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις. Δεν αποκλείεται και η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη όπως λένε, με σκοπό να δρομολογηθούν πλοία, τουλάχιστον για τη μεταφορά φορτηγών με ευπαθή προϊόντα. Προχθές, πλοίο των Μινωϊκών Γραμμών φορτωμένο με αγροτικά ευπαθή προϊόντα απέπλευσε από την Κρήτη με ειδική άδεια και μετά από διαβουλεύσεις ωρών, χωρίς όμως να δίνει λύση στο πρόβλημα.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα