Στα σκαριά η 4η εργολαβία του Πάτρα - Πύργος

Της Μαριάννας Τζάννε

Με εκκρεμότητα την έγκριση φακέλου μεγάλου έργου από την ΕΕ, θα προχωρήσει ο διαγωνισμός της τέταρτης εργολαβίας του Πάτρα-Πύργος, που έχει χτυπήσει με μεγάλες εκπτώσεις στις τρεις προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, ο όμιλος Καλογρίτσα.

Χθες, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα προκηρυχθεί

ο νέος διαγωνισμός "Βάρδας - Κυλλήνης" προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ, με βάση τα πρότυπα που ορίζει ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Αύγουστο. Εκτίμησε δε, ότι ως τον προσεχή Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπρασία και των άλλων τεσσάρων τμημάτων που υπολείπονται, στόχος που εκλαμβάνεται εξαιρετικά φιλόδοξος.

Σύμφωνα με το υπουργείο με την ψήφισή του νέου νόμου, τέθηκε σε αναστολή η υποχρεωτική εφαρμογή 59 Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών. Με σκοπό την αποφυγή προβλημάτων στην εκτέλεση των δημοσίων έργων και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών επικαιροποίησης των προδιαγραφών αυτών, οι νέες δημοπρασίες προτάθηκε να γίνουν με τις Προσωρινές Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές. Ωστόσο όπως έχει καταγγείλει κατ΄επανάληψη ο τεχνικός κόσμος της χώρας, ο νέος νόμος πάγωσε τις δημοπρασίες. Ο λόγος ήταν η απροθυμία των υπηρεσιών να πάρουν την ευθύνη της αναμόρφωσης των νέων προτύπων διακήρυξης, λόγω της περιπλοκότητας του νόμου.

"Μόλις ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις αυτές, θα μπορεί να κατατεθεί και να ολοκληρωθεί η μελέτη και να παραδοθεί ο φάκελος του μεγάλου έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή" δήλωσε ο υπουργός, ζητώντας από την τοπική αυτοδιοίκηση "να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του έργου και όχι να κάνει επικοινωνιακά σώου. Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αρκετά αργότερα" τόνισε.

Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος μήκους περίπου 75 χλμ. και συνολικής αξίας 462 εκ. ευρώ έχει σπάσει σε οκτώ εργολαβίες με απόφαση του κ. Σπίρτζη προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς και κατασκευαστικές εταιρείες 6ης τάξης εργοληπτικού πτυχίου. Παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό τους υπόλοιπους υποψήφιους μεταξύ των οποίων και τους τρεις μεγάλους του κλάδου (Ακτωρ, η ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ) κατάφερε να εκτοπίσει λόγω των πολύ υψηλών εκπτώσεων ο όμιλος Καλογρίτσα. Δεύτερος μειοδότης, ήταν η ιταλική GD Infrastrutture, που υποστηρίζεται από την Μηχανική. Οι διαγωνισμοί της πρώτης εργολαβίας περιελάμβαναν το τμήμα "Δουναίικα Πύργος", της δεύτερης το Αμαλιάδα - Δουναίικα και της τρίτης εργολαβίας, το Κυλλήνης-Αμαλιάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα