Χειροποίητο ψωμί στην πόρτα σας

Από μάχιμο στέλεχος της αγοράς επικοινωνίας, σήμερα βρίσκεται στον πάγκο με τα ζυμάρια για να παράγει βιολογικό ψωμί αποκλειστικά με φυσικό προζύμι, από 100% ελληνικό οργανικό αλεύρι αλεσμένο σε πετρόμυλο

Του Κώστα Τσαούση

Είχαμε σχεδόν χαθεί. Δεν ήξερα τι κάνει μετά την έξοδό της από την αγορά των υπηρεσιών επικοινωνίας, όπου είχε μια διακριτή παρουσία ως μάχιμο δραστήριο στέλεχος. Την ξαναβρήκα πίσω από τα ζυμάρια της. Στον πάγκο εργασίας. Νομίζω πως η πρώτη εικόνα ήταν από το fb. Στη συνέχεια ήρθε η επανασύνδεση. Εμαθα τα νέα

της και χάρηκα - ήταν πλέον μητέρα ενός αγοριού και επικεφαλής μιας κοινωνικής επιχείρησης αρτοποιίας.

Η Ελισάβετ Κουλούρη (η δική μου Μπέτυ) μού μίλησε εκ βαθέων: «Είναι ό,τι πιο προσωπικό έχω κάνει στα επαγγελματικά μου. Ακόμα ενθουσιάζομαι κάθε φορά που βλέπω το προζύμι να φουσκώνει, να αντιδρά, να βγάζει ήχους... Είναι μαγεία! Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αν του φερθείς με υπομονή και αγάπη θα σου δώσει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του. Αν βιάσεις το ψωμί, το έχασες. Γι’ αυτό περιμένω μέχρι και 36 ώρες για να γίνει το ψωμί όπως πρέπει».

Συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό της - υπερθεματίζω και επικροτώ. Ενα στέλεχος επικοινωνίας -οι λεπτομέρειες περιττεύουν- πέρασε στην άλλη όχθη. Ενας δημιουργικός άνθρωπος που θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του ως κοινωνικός επιχειρηματίας στην Αθήνα του 2017. Και όλα αυτά δίχως φανφάρες, αλλά με πολλή δουλειά και επιμονή στο αποτέλεσμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον συνδυασμό της καινοτομίας με την ποιότητα της καθημερινής τροφής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Μετά από 15 χρόνια επαγγελματικής πορείας στην επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις, η Ελισάβετ αποφάσισε στις αρχές του 2016 να δημιουργήσει το Betty’s Bakery (www.bettysbakery.gr), μια κοινωνική επιχείρηση που φτιάχνει χειροποίητο βιολογικό ψωμί αποκλειστικά με φυσικό προζύμι, χωρίς μαγιά ή άλλα πρόσθετα, από 100% ελληνικό οργανικό αλεύρι αλεσμένο σε πετρόμυλο.

Οπως λέει η ίδια: «Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη μου να είμαι δημιουργική και να κάνω κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, όσο μικρός κι αν είναι αυτός. Αφού άφησα τη δουλειά μου, εστίασα περισσότερο στην εθελοντική εργασία, είχα περισσότερο χρόνο για μαγειρέματα και ψησίματα και ήρθα σε μεγαλύτερη επαφή με τη φύση και την κοινωνία. Κάπως έτσι εμφανίστηκε η ιδέα του Betty’s Bakery και του αληθινού ψωμιού. Ψωμί που μας κάνει καλό. Ψωμί που έχει ως κύριο συστατικό του το πραγματικό αλεύρι όπως αλέθεται στον πετρόμυλο - και όχι βιομηχανοποιημένο ή προκατασκευασμένα μείγματα ψωμιού. Και όλα αυτά μέσα από μια εταιρεία που νοιάζεται για το περιβάλλον, για την κοινωνία, για την υγεία μας».

Της έδωσα την ελευθερία να μιλήσει και να εκφραστεί λέγοντας μικρές αλήθειες που καταρρίπτουν τα στερεότυπα: «α) Αυτό το ψωμί κάνει καλό. Σπάει το ταμπού περί γλουτένης ακριβώς γιατί η γλουτένη που περιέχει είναι αυτή που βρίσκεται φυσικά στο αλεύρι. Τα ψωμιά μας δεν έχουν ενισχυθεί με τίποτα ούτε για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ούτε για να είναι πιο φουσκωμένα και ομοιόμορφα. β) Κάνει καλό επίσης γιατί χρησιμοποιούμε μόνο φυσικό προζύμι, που φτιάχνεται με αλεύρι και νερό. Παίρνει βέβαια λίγο παραπάνω χρόνο- πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τη θερμοκρασία, την υγρασία, το φως. Ακόμα και τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε μετράνε. Είναι, όμως, άλλη εμπειρία. Η γεύση του φυσικού προζυμιού αλλά και οι ιδιότητές του, που μεταξύ άλλων διασπούν τη γλουτένη, κρατούν χαμηλά τον γλυκαιμικό δείκτη και επιτρέπουν την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον ανθρώπινο οργανισμό, το κάνουν μοναδικό. γ) Ολα γίνονται στο χέρι. Η παραγωγή είναι μικρή, έχοντας 3-4 βασικά ψωμιά και 1 ακόμα που αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Τα βασικά μας είναι φυσικά το Ηπειρώτικο Χωριάτικο, 100% ολικής άλεσης, 100% Ελληνικής Σίκαλης με κύμινο και το Χαρούπι με Καρύδι. Υπάρχουν και τα εποχικά μου. Αυτή την περίοδο έχω το Πολύσπορο με Κουρκουμά και Μπούκοβο και το Λευκό με Λεβάντα και Μέλι».

Καλά όλα αυτά, αλλά πού εντοπίζεται το κοινωνικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς τους: «Στο Betty’s Bakery επιχειρούμε με ηθικό τρόπο. Παρέχουμε αξία σε μικρούς παραγωγούς, συστεγαζόμαστε, έχουμε την ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον. Θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από το να πουλάμε απλώς ψωμί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αξία στην κοινωνία, να αναδείξουμε τους Ελληνες παραγωγούς, να φέρουμε στην επιφάνεια παραδοσιακές συνταγές χαμένες στον χρόνο, να μεγαλώσουμε οργανικά και να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνεργάτες γύρω μας».

Η φίλη μου η Ελισάβετ μάς παρουσιάζει το επιχειρηματικό της μοντέλο: «Εχω επιλέξει να μην έχω φυσικό σημείο πώλησης. Αντιθέτως, έχω συνεργασίες με διάφορα εστιατόρια, delicatessen και μπακάλικα που πωλούν το ψωμί μου. Πρόσφατα, και μετά την πιστοποίηση του ψωμιού ως βιολογικού, συνεργάζομαι με την εταιρεία TAKAL που έχει τοποθετήσει τα προϊόντα μου σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Επίσης, δουλεύω με πελάτες που επιθυμούν να παίρνουν το ψωμί στο σπίτι τους και είναι έτοιμοι να δεσμευτούν με μηνιαία συνδρομή. Είναι μια καινοτομία που αναπτύσσεται σταδιακά. Εχει πολύ ενδιαφέρον η προσωπική επαφή με τον καταναλωτή. Μου λένε τη γνώμη τους, πολλοί μου λένε ότι εμπνέονται από αυτή την προσπάθεια και μου δίνουν θάρρος να προσπαθήσω περισσότερο. Παραδίδω στο κέντρο της Αθήνας με ποδήλατο. Μου αρέσει η ιδέα ένα τόσο καθαρό προϊόν, όπως το ψωμί μου, να φτάνει στον αποδέκτη του με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Το Betty’s Bakery είναι μια επιχειρηματική ιδέα που έγινε πράξη και λειτουργεί ως παραγωγική επιχείρηση με ορατό κοινωνικό αποτύπωμα. Η ίδια η δημιουργός του λέει: «Ξεκίνησα μόνη μου αυτό το εγχείρημα. Τώρα είμαστε 5 άτομα. Δεν κάνω καμία έκπτωση στην ποιότητα και στην εμπειρία που δίνει στον καταναλωτή το Betty’s Bakery. Γι’ αυτό και σε λίγο περισσότερο από 1 χρόνο λειτουργίας έχουμε κατορθώσει να είμαστε εδώ -παρά την οικονομική κατάσταση- και προσπαθούμε να αναπτυχθούμε. Με πολλή δουλειά και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα