Απορρίπτει η Κομισιόν την πρόταση Μέι για τους Ευρωπαίους της Βρετανίας

Λίγες μόλις ώρες μετά την πρόταση της Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής περί παραμονής τριών εκατ. Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά το Brexit, τόσο ο επικεφαλής της Κομισιόν, όσο και Ευρωπαίοι ηγέτες έρχονται να την απορρίψουν ως ανεπαρκή.

«Eίναι ένα πρώτο βήμα αλλά αυτό το βήμα δεν είναι αρκετό», δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με την πρόταση Μέι

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το αν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το είδος του Brexit που επιδιώκει η Μεγάλη Βρετανία απάντησε μονολεκτικά «όχι».
Από τους

πιο επικριτικούς ήταν ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο οποίος χαρακτήρισε το βρετανικό σχέδιο «ιδιαίτερα αόριστο».

Σε ηπιότερους τόνους η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που έκανε λόγο για μία «καλή αρχή», για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «παραμένουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να διευκρινιστούν».

Από την πλευρά της , η κα Μέι επανέλαβε το πρωί της Παρασκευής ότι η πρότασή της είναι «δίκαιη και πολύ σοβαρή» και ότι θα υπάρξουν λεπτομέρειες για το σχέδιο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αυτοί που έφτιαξαν τη ζωή και τα σπίτια τους στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορέσουν να μείνουν και να συνεχίσουν, ανέφερε επίσης.

«Είναι μια καλή πρώτη πρόταση, την οποία εκτιμώ, αλλά είναι σαφές ότι οφείλουμε να επενδύσουμε σ' αυτήν πολλή δουλειά. Πολλοί πολίτες μας δεν καλύπτονται από την πρόταση της κ. Μέι και αυτό θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.

Αποκαλύπτοντας τις πρώτες λεπτομέρειες του σχεδίου της για το Brexit, η Τ. Μέι αναφέρθηκε στο ζήτημα της τύχης των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρόταση συνίσταται στο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εξαναγκάσει κανένα πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψει τη χώρα έπειτα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Brexit. Εντούτοις, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε τους αρχηγούς των 27 κρατών-μελών ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit.

Μόνο τα «πλέον αξιοσέβαστα δικαστήριά μας» θα είναι σε θέση να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις, ανέφερε βρετανική πηγή.

«Σε κανένα Ευρωπαίο πολίτη που διαμένει αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα του επιβληθεί δια νόμου να φύγει από τη χώρα όταν αυτή αποχωρήσει από την ΕΕ», ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι η Μέι εξέφρασε «την ξεκάθαρη δέσμευσή της» σε αυτό το θέμα, έπειτα από την παρουσίαση των βρετανικών προτάσεων σήμερα το βράδυ σε αυτό το ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα