Το κλίριγκ, νέο πεδίο έντασης στις διαπραγματεύσεις για το brexit

Επίδειξη δύναμης έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενόψει των συνομιλιών για το brexit, σχετικά με ένα από τα πρώτα "φλέγοντα" ζητήματα των διαπραγματεύσεων: Την πιθανότητα μεταφοράς από το Σίτι του Λονδίνου στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, μιας πολύ κερδοφόρας δραστηριότητας, παραδοσιακά συνδεδεμένης με το λονδρέζικο Σίτι: του κλίριγκ (clearing), δηλαδή του συμψηφισμού απαιτήσεων και υποχρεώσεων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια κάθε συναλλαγής.

Η EΚΤ

επιδιώκει να αλλάξει το νομικό της καθεστώς, ώστε να της δοθεί "σαφής νομική αρμοδιότητα" για την εκκαθάριση των χρηματοπιστωτικών μέσων σε ευρώ, αναφέρθηκε σε δήλωση της τράπεζας την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ζήτησε να αλλάξει το άρθρο 22 του καταστατικού της ως εξής:

ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν διευκολύνσεις και η ΕΚΤ μπορεί να εκδίδει κανονιστικές διατάξεις για την εξασφάλιση αποδοτικών και αξιόπιστων συστημάτων εκκαθάρισης και πληρωμών, καθώς και συστημάτων εκκαθάρισης χρηματοπιστωτικών μέσων εντός της Ένωσης και με άλλες χώρες".

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η νόμιμη αλλαγή θα της επέτρεπε να ασκήσει πλήρως τις εξουσίες που διατυπώθηκαν σε μια πρόταση που διατυπώθηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτές περιλαμβάνουν "έναν σημαντικά ενισχυμένο ρόλο" για την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ στην εποπτεία των γραφείων συμψηφισμού, ιδιαίτερα των συστημικά σημαντικών που βρίσκονται εκτός της ΕΕ.

Η προτεινόμενη τροπολογία διαβιβάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους αρχηγούς κρατών της ΕΕ προς έγκριση. Η ΕΚΤ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει σχετικά.

Η ενδεχόμενη μεταφορά του κέντρου κλίριγκ από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη έχει εξελιχθεί σε βασικό σημείο έντασης στις συνομιλίες του Brexit, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να διακυβεύονται. Η ΕΚΤ επιμένει ότι χρειάζεται εποπτεία των δραστηριοτήτων που μπορεί να επηρεάσουν τη νομισματική της πολιτική, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι ο κατακερματισμός του κλάδου θα αυξήσει το κόστος για όλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα