Τελεσίγραφο στο Κατάρ να κόψει σχέσεις με Ιράν και να κλείσει Αλ Τζαζίρα και τουρκική βάση

Το Εμιράτο φαίνεται ότι θα απορρίψει τις σκληρές απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της

Μια λίστα σκληρών απαιτήσεων επέδωσε στο Κατάρ το ουδέτερο Κουβέιτ, εκ μέρους των αραβικών σουνιτικών μοναρχιών του Αραβοπερσικού Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και της Αιγύπτου.

Σε αυτή τη λίστα που περιλαμβάνει 13 σημεία, οι Άραβες σύμμαχοι καλούν το επίσης αραβικό, σουνιτικό μουσουλμανικό Εμιράτο να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ιράν, να κλείσει

το διεθνές αραβικό ενημερωτικό δίκτυο Al Jazeera, το οποίο είναι συμφερόντων Κατάρ και έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα και τέλος να κλείσει την τουρκική στρατιωτική βάση στο έδαφός του.

Τις τελευταίες ημέρες αυξανόταν η πίεση για την ολοκλήρωση από πλευράς Αιγύπτου, ΗΑΕ και Μπαχρέιν, της λίστας των απαιτήσεων ώστε να τελειώσει και η κρίση με το Κατάρ. Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον,προ ολίγων ημερών δήλωσε ότι ελπίζει πως οι απαιτήσεις αυτές θα είναι λογικές και εφαρμόσιμες.
Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν διέκοψαν προ εβδομάδων τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποθάλπει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

Ο αποκλεισμός του Κατάρ έχει ρίξει τη χώρα στη χειρότερη οικονομική κρίση η οποία έχει ξεσπάσει στον Κόλπο από την εποχή της διεθνούς επέμβασης κατά του Ιράκ, το 1991.

Οι τέσσερις χώρες δίνουν στο Κατάρ 10 ημέρες για να συμμορφωθεί με το τελεσίγραφό τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, στις 19 Ιουνίου δήλωσε πως η χώρα του δεν προτίθεται να κάνει «παζάρια» σε θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα και κάλεσε τη σοαυδαραβική συμμαχία να κάνει διαπραγματεύσεις με «πολιτισμένο τρόπο» αφού πρώτα αποσύρει τις κυρώσεις που του έχει επιβάλει. Όπως είπε, οι κάτοικοι του Κατάρ είναι ενωμένοι και αποκάλεσε το Αλ Τζαζίρα και την εξωτερική πολιτική ως θέματα εσωτερικά και αδιαπραγμάτευτα.

Το Εμιράτο του Κατάρ αρνείται ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, ωστόσο φιλοξενεί στο έδαφός του την ηγεσία της ισλαμιστικής παλαιστινιακής Χαμάς, ενώ έχει στενές σχέσεις με το διεθνές ρεύμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τα πολιτικά κόμματα που το εκπροσωπούν σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες, κυρίως της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Keywords
Τυχαία Θέματα