Ιρλανδία: Άντληση 3 δισ. ευρώ από την πώληση της ΑΙΒ

Η Ιρλανδία άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ από την πώληση μεριδίου 25% της Allied Irish Banks, κίνηση που βοήθησε στην επιστροφή της τράπεζας η οποία επτά χρόνια πριν είχε βυθίσει τη χώρα στη δίνη της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.

Η Ιρλανδία συγκεκριμένα, πουλά περί τα 679 εκατ. μετοχές στα 4,4 ευρώ ανά μετοχή, αποτιμώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας στα 12 δισ. ευρώ. Η μετοχή της

τράπεζας σημείωσε άνοδο στα 4,64 ευρώ νωρίτερα στο Λονδίνο.

Η πώληση μετοχών της AIB αποτελεί το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια αναμόρφωσης της τράπεζας η οποία είχε σχεδόν καταρρεύσει κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση που ώθησε τη χώρα σε πρόγραμμα διεθνούς διάσωσης. Η Ιρλανδία είχε δαπανήσει 21 δισ. ευρώ για τη διάσωσή της ΑΙΒ όταν έσκασε η φούσκα ακινήτων που είχε πυροδοτήσει η ίδια η τράπεζα. Η ΑΙΒ αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά ενυπόθηκων δανείων της Ιρλανδίας γι' αυτό και θεωρείται πυλώνας για την οικονομία η οποία σημειώνει ανάπτυξη με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο CEO της ΑΙΒ, Bernard Byrne, το επίπεδο της εμπιστοσύνης και της στήριξης της ΑΙΒ αλλά και συνολικά της Ιρλανδίας, από πλευράς επενδυτών είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και ευρύτερα της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα