Ακτωρ- Vinci, ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ συνεχίζουν στον διαγωνισμό για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας

της Μαριάννας Τζάννε

Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, περνούν η κοινοπραξία Ακτωρ- Vinci, η ΜΕΤΚΑ και η ΤΕΡΝΑ. Οι τρεις εταιρείες έχουν προεπιλεγεί για τη νέα σύμβαση παραχώρησης που με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Χρίστου Σπίρτζη, εγκρίνονται τα τεύχη της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και ο διαγωνισμός περνά

στο β' στάδιο που είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Το έργο που ξεκίνησε να μελετάται πριν από 20 χρόνια έχει περάσει μέσα από συμπληγάδες. Παρά τις συνεχείς αναβολές των τελευταίων ετών, πριν λίγους μήνες ο δήμος Σαλαμίνας αποφάσισε να διενεργήσει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη του έργου. Το αποτέλεσμα όμως έστω και οριακά έγειρε κατά της κατασκευής του έργου γεγονός που αποδεικνύει ότι η κοινωνία είναι διχασμένη. Το υπουργείο Υποδομών την ΄Άνοιξη προχώρησε στην α' φάση του διαγωνισμού που ήταν η εκδήλωση ενδιαφέροντος. Συνολικά, προσήλθαν τρεις ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι συνεχίζουν στην διαγωνιστική διαδικασία.

Η παραχώρηση θεωρείται ένα πολύ σημαντικό έργο λόγω της επιβατικής κίνησης της πορθμειακής γραμμής που την κατατάσσει δεύτερη σε όλη την Ευρώπη μετά τη γραμμή Ντόβερ - Καλέ, που ενώνει ακτοπλοϊκά την Αγγλία με τη Γαλλία. Στο υπουργείο μιλούν για ένα «χρυσωρυχείο», γεγονός που μεταφράζεται σε μεγάλες εισπράξεις από τα μελλοντικά διόδια που θα τοποθετηθούν και αυτό καθιστά την παραχώρηση πολύ ελκυστική στους εργολάβους.

Keywords
Τυχαία Θέματα